11a i última etapa del cicle: SANT ISCLE DE VALLALTA – CANET DE MAR (Sender dels Miradors)

VOCALIA  DE  SENDERS  DES  DE  2008

CAMINS  DEL  SENDER  DE  GRAN  RECORREGUT  DE  CATALUNYA     GR 5

Conegut   com   el  SENDER   DELS   MIRADORS
(SITGES  –  CANET  DE  MAR)

Dissabte, dia 23 de febrer

De primer us he de dir, del Montnegre mes conegut per a Sant Martí de Montnegre. Es un poble de municipi de Sant Celoni, al Vallés Oriental, situat al vessant septentrional de la serra del Montnegre, a la capçalera de la riera del mateix nom que desguassa a la Tordera.

L’església parroquial, dedicada a Sant Mart, havia format, fins el any 1936, un municipi amb els Furiosos i la Batllòria, que n’era el cap efectiu. Fins a mitjan del segle XIX s’anomena Baronia de Montnegre; el castell de Montnegre era bastant prop de Sant Martí.

Població disseminada que se centra en l’església parroquial; el lloc es esmentat sobre l’any 1022, l’església fou inicialment la del castell de Montnegre. L’actual és dels segles XVII i XVIII d’una sola nau i dues capelles a cada costat i senzilla portada coronada amb un massís campanar de torre que ocupa tota l’amplada.

I de segon i últim us explicaré sobre Canet de Mar. La població està situada a la costa del Maresme i s’enfila per la vall del mateix nom vers els vessants del Pedra-castell. Hi ha pinedes i sureres, la floricultura (clavells) i els maduixots, juntament amb el turisme i la industria tèxtil són les ocupacions  que mes donen envers al fons de la riquesa de Canet de Mar.

La forma com a barri marítim de Sant Iscle de Vallalta. Una primitiva església de Sant Pere de Romeguera (segle XI) fou el precedent de la parròquia. Entre les edificacions importants cal destacar la casa Mir (segle XVI), l’esglevis parroquial dedicada a Sant Pere, d’estil gòtic tarda (per ella el any 1500), així com les cases indianes, diverses d’estil modernista, que es van construir en el segle XIX. El santuari de la Misericòrdia (ella el any 1520) s’alça al nord de la població; el castell de Santa Florentina està situat a la part superior de la vall, era propietat dels comtes de Cabet, s’edificà sobre la casa aloera de Canet (segle XII).

Avui sortim de Sant Iscle de Vallalta, i després hi aura una pujada de 100 metres de desnivell al llarg de 2,800 kilòmetres fins al Mirador de la Creu, i altre cop baixada fins a Canet de Mar per arribar a la comarca del Maresme.

 Itinerari previst :

    SAN ISCLE DE VALLALTA; se segueix a la dreta per l’avinguda de Barcelona que es la carretera d’Arenys de Munt; mes endavant es deixa a l’esquerra de carrer J.M. Collet (125 m). RIERA DE VALLALTA; es creua (120 m). Bifurcació; es deixa una pista a la dreta (185 m). Coll; a l’esquerra hi ha una bassa rectangular (215 m). COLL SAFIGUERA; es continua recte (275 m). MIRADOR DE LA CREU; a la paret de la caseta hi ha una font (270 m). Diposit d’aigua; queda a l’esquerra (195 m). CASTELL DE SANTA FLORENTINA; l’accés queda a la dreta (80 m). SANTUARI DE LA MISERICÒRDIA; l’església queda a l’esquerra (55 m). Destres de passa per el passeig de la Misericòrdia, el carrer Josep Mora, per la Riera del Pinar, es passa per el mercat, després per la Riera Buscarona i després per la Riera de Sant Domènec fins al carrer del Mar o carretera N-II i estació del FFCC, i ara si que ja estem a la bonica població de CANET DE MAR punt i final de l’aventura d’aquest GR 5 i ben anunciat com el GR dels MIRADORS.

Dificultat:     Baixa

Vocals:          Núria Arnan, Antònia Roman i Isidre Isern.

Sortida:         A les 7h 00′ del matí en el camp de futbol del Terrassa. A les 7h10’ davant del Mercadona de la Rambleta.

Pressupost:   17€  per persona.

Inscripcions: Al telèfon 649 425 011 (vespres) abans del 20 de febrer

Nota 1:
El desplaçament es farà en un vehicle de 40 o 50 places.

Nota 2:
En el cas d’exhaurir-se’n les places, es donarà per tancada la llista d’inscrits.

Nota 3:
L’organització no es farà responsable dels danys que puguin causar o causar-se els participants durant l’etapa programada del present GR.

Nota 4:
Tots els que estiguin inscrits tenen el deure de fer efectives les despeses de la seva plaça d’autocar.

Nota 5:
El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena de les normes donades pels guies i les que donaran al llarg de l’etapa, a més de les anunciades a l’inici de cada sortida del tram de l’actual GR.