1ª ETAPA del Sender dels Miradors (Sitges – Canet de Mar)

VOCALIA  DE  SENDERS  DES  DE  2008

CAMINS  DEL  SENDER  DE  GRAN  RECORREGUT  DE  CATALUNYA     GR 5

Dissabte, dia 30 de Setembre

1a etapa :   SITGES  –   OLESA  DE  BONESVALLS

En aquesta nova etapa us proposem un traçat meravellós i a la vegada més a la vora del mar i de casa nostra. Mirarem amb els ulls sorpresos tot el que està a prop i admirarem encuriosits, en primer lloc, les terres del costat del mar. El recorregut té un front marítim de 16,5 km. Mentre caminarem, anirem mirant amunt i endavant, parant-nos, de tant en tant, si cal, per admirar de lluny el massís de Montserrat.

De Sitges, de sempre, es remarquen les excel·lències del seu paisatge i també el seu ambient cultural que portaren a la població destacats artistes com Santiago Rusiñol que, juntament amb el moviment modernista, crearen, a inicis del segle XX, les condicions adequades per a l’arrelament del fenomen turístic. Cal esmentar la punta de Sitges, en el lloc anomenat del Baluard, on hi trobem l’església parroquial de Sant Bartomeu i també de Santa Tecla, i el Cau Ferrat (actualment un important museu), inspirat per Santiago Rusiñol, són uns dels edificis més remarcables de la Vila Vella. Cal mencionar, a més, el museu de Maricel, el museu  Romàntic, la Casa Llopis i l’admirable santuari de la Mare de Déu del Vinyet.

En el 1982 es va fer la inauguració del GR 5, en el tram de Sitges a Montserrat, i se’n va editar la primera guia que ja fa temps que està exhaurida. Durant anys la definició de l’itinerari del sender de gran recorregut va quedar enrocada en el seu pas del Parc Natural del Montseny, fins que a finals de l’any 1990 es va poder concretar l’itinerari d’aquest sender i acabar-lo, com també l’itinerari de la variant del GR 5-2 que s’havia previst per ser un camí alternatiu dels cims del massís del Montseny.

Sortim doncs de la comarca del Garraf, anirem caminant pel costat del camí que ens portarà fins a la comarca veïna de l’Alt Penedès que és on està situada Olesa de Bonesvalls.

Bé, una darrera reflexió, tant pel dia d’avui com per a les properes etapes:  els guies de la Vocalia de Senders des de 2008 us recorden que les normes s’han de complir sempre i cal fer-los cas en les indicacions que donin, doncs són ells els que porten les excursions. En cap cas «NO ELS PODEU AVANÇAR», aquest sender dels Miradors  està pensat perquè el pugui fer tothom, qui estigui, més o menys, acostumat a caminar a un pas normal!.  Sou molt ben vinguts els caminadors i caminadores que respecteu el pas marcat pels organitzadors i us trobeu bé i a gust amb nosaltres, compartint el camí. Per tant, demanem que s’abstinguin de venir els caminadors coneguts com a gaseles.

Itinerari previst (resumit):

   Sitges, platja de sant Sebastià, aquí comencem, just al costat d’un tram dels Camins de la Mediterrània, fet el 30 d’abril del 2009 i també el GR 92 (5 m). Bifurcació, agafar el Port Alegre i Rafael Llopart. Pas subterrani, es va a la plaça Maristany on hi ha l’estació de tren, se segueix pel camí dels Capellans i en el primer semàfor es va a la dreta (30 m). Bifurcació, cap amunt del carrer Camí de la Fita s’ha deixat un col·legi i un institut. Rotonda, a la dreta hi ha can Ferran (65 m). COLL DE LA FITA, es creua una pista i es continua per la que queda al davant (190 m). MASIA DEL COLL ENTREFORC, les runes de la casa queden a la dreta (185 m). COLL DE LA POTA DE CAVALL, boniques vistes que arriben als Pirineus (240 m). RIERA DE JAFRA, punt de confluència amb la variant del GR 92-4 (105 m). MASET DE DALT, les runes de la casa queden a la dreta (130 m). COLL DE LA LLEBRETA, després d’un gir hi ha un tram recte des d’on es veu una bonica vista de can Grau (235 m). CAN GRAU, gran panoràmica sobre la plana de Vilanova (330 m). Oratori, punt de confluència amb el PR-C 37 (365 m). CORRAL DE L’ESQUERRÀ, es passa pel costat de les runes que estan a la dreta (375 m). RIERA DE SEPALLA, es va a l’esquerra (295 m). Bifurcació, prop d’un pi solitari es deixa el camí (275 m). Creuament, es deixa una pista, se segueix un camí que va per la riba de la riera de Begues (255 m). HOSPITAL D’OLESA DE BONESVALLS, després de travessar el gual de la riera de Begues, el conjunt arquitectònic de l’Hospital queda a la dreta (265 m). OLESA DE BONESVALLS, després de travessar la carretera de Gavà a Avinyonet i agafar l’avinguda de l’Hospital ja estem a l’accés al poble i arribem al punt de confluència amb el PR-C 156, és just quan estem a la Plaça de la Creu, punt i final d’aquesta etapa.

Distància:        17’660 kilòmetres.

Dificultat:        Baixa

Vocals:             Núria Arnan, Antònia Roman i Isidre Isern.

Sortida:           A les 6h 30′ del matí en el camp de futbol del Terrassa.

Pressupost:      17€  per persona.

Inscripcions:    Al telèfon 649 425 011 (vespres) abans del 20 de setembre.

Notes:

El desplaçament es farà amb un vehicle de 32 o 40 places; en el cas d’exhaurir-se les places, es donarà per tancada la llista d’inscrits.

L’organització no es farà responsable dels danys que puguin causar o causar-se els participants durant l’etapa programada del present GR.

Tots els que estiguin inscrits tenen el deure de fer efectiu les despeses de la seva plaça d’autocar. El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena de les  normes donades pels guies, o de les que donaran; a més de les anunciades en iniciar  cada sortida per fer l’etapa o tram de l’actual GR.