VOCALIA DE SENDERS DES DE 2008
CAMINS DEL SENDER DE GRAN RECORREGUT DE CATALUNYA GR5
SENDER DELS MIRADORS (SITGES – CANET DE MAR)
Dissabte, dia 28 d’octubre
Per preparar aquest nou tram m’he documentat en els fidels llibres que s’han anat editant sobre aquest indret, com també en els diferents mapes i plànols que han aparegut. Us comentaré algunes de les informacions més interessants:
La població d’Olesa de Bonesvalls pertany a la comarca del Penedès, situada en ple massís del Garraf, en un paratge molt accidentat marcat per les dolines d’origen cretaci, molt pròpies d’aquest macís. Pertanyia, antigament, al terme del Castell de Cervelló, el qual, geogràficament, està molt ben situat i l’any 1038 ja el trobem documentat. Se sap que pel poble hi passava la Via Augusta romana, essent un lloc de parada en el camí de Begues a Gavà, i en el 1117 ja tenim constància del pas del camí, esmentat pels viatgers que feien aquest trajecte. Aquesta ruta es va acabar convertint en el camí principal per anar de Vilafranca del Penedès a Barcelona, utilitzada fins el segle passat, quan es va construir l’actual carretera de l’Ordal. L’església parroquial està dedicada a sant Joan Baptista i és d’estil neoclàssic, construïda l’any 1777 i fou edificada sobre el primitiu edifici romànic del qual encara queden alguns vestigis.
De l’Ordal, sabem, que està situat en el vessant oest del coll de la Creu de l’Ordal, pertany a la comarca de l’Alt Penedès. Està format per la parròquia de sant Esteve, pel petit i antic nucli de Can Rabella, pel barri de can Parellada i pel nucli o barri del Vidre.
Els orígens de Gelida els trobem en el seu castell, esmentat ja l’any 963, que domina tota la població des de la part alta, fou el centre de la Baronia de Gelida. L’any 1714, durant la Guerra de Successió, el Castell va ser destruït i entrà de forma definitiva en el procés de degradació que arriba fins els nostres dies. Actualment és propietat municipal.
Avui, doncs, sortirem de la comarca de l’Alt Penedès i caminarem pel sender de llarg recorregut i arribarem a Sant Llorenç d’Hortons, poble pertanyent a la comarca de l’Alt Penedés. Aquesta comarca, com ja sabeu, és famosa per les vinyes, pel raïm, pel vi i per l’excel·lent cava que produeixen sobretot a sant Sadurní.
Resum de l’itinerari previst:
Sortim d’OLESA DE BONESVALLS (270 m), el PR-C 156 va a l’esquerra. Corral (305 m), hi ha diversos indrets des dels quals hi ha una bona vista sobre la població d’Olesa de Bonesvalls. Bifurcació (405 m), es fa la pujada de la carena de la serra de les Pereres. Bifurcació (490 m), es deixa una torre elèctrica a l’esquerra. COLL DELS BOCS (525 m), es passa per la serra de les Planes. Bifurcació (535 m), al costat del turó de l’Uró, no es puja a la propera torre d’alta tensió. Bifurcació (445 m), davant es veu la parròquia de Sant Esteve d’Ordal. RIERA DE LA CREU DE L’ORDAL (375 m), per la pista es veuen les cases del barri d’El Vidre de l’Ordal. ORDAL (385 m), en cosa d’un quilòmetre s’arriba a la bifurcació de can Rabella, punt pel qual passa altre cop el PR-C 156. Bifurcació (415 m), a la dreta ja hi ha Can Rial. EL MASET (440 m), a l’esquerra es deixen les runes de la masia. Bifurcació (445 m), es deixa a la dreta un dipòsit subterrani amb una esplanada cimentada. Bifurcació (465 m), s’inicia altre cop la pujada. Torre de conducció elèctrica (545 m), es continua la pujada per la pista. Bifurcació (615 m), a l’esquerra hi ha una bonica vista del poble de l’Ordal i Sant Sadurní d’Anoia. LES COMES (465 m), passem pel collet al costat de les runes de la casa. Bifurcació (365 m), es deixa una bassa a l’esquerra. Bifurcació (350 m), a l’esquerra hi ha les runes de la capella de la Mare de Déu de la Salut. CAN GINEBREDA (375 m), d’entrada es passa per sota de la casa. CAN ROSSELL DE LA MUNTANYA (330 m), la masia queda a mà esquerra. CAN FARIGOLA (305 m), també les diverses cases queden a l’esquerra. Bifurcació (260 m), al davant hi ha un corriol que baixa a la font Freda, és punt d’inici i final del PR-C 70 que va a Vallirana. Carretera C-243B (215 m), es deixa a la dreta la font de Cantillepa i l’accés al castell de Gelida. GELIDA (190 m), plaça de l’Església. Bifurcació (130 m), aviat per un pont es passa per sobre l’autopista AP-7 i ja al final de la baixada per un altre pont es passa per sobre les vies del tren. LES CASES NOVES (90 m), barriada situada al peu de la carretera BV-2249. RIU ANOIA (80 m), la pista passa el riu a gual i es puja en direcció nord. LA TALAIA (160 m), casa que queda a l’esquerra. TREN D’ALTA VELOCITAT (160 m), es creua el pont sobre el traçat del tren. Dues Bifurcacions (170 m) i (185 m), la primera per la dreta (no hi anem) porta a can Batllevell i la segona va a can Mata de l’Abelló. Carretera BV-2249 (210 m). Cruïlla (210 m), punt d’inici i final del PR-C 156. SANT LLORENÇ D’HORTONS (200 m), plaça de Marimon Llaça, ajuntament i… Fi d’etapa.
Distància: 21’870 kilòmetres.
Dificultat: Mitjana Baixa (mitjana pels km.)
Vocals: Núria Arnan, Antònia Roman i Isidre Isern.
Sortida: A les 7 del matí davant del camp de futbol del Terrassa.
Pressupost: 17€ per persona.
Inscripcions: Al telèfon 649 425 011 (vespres) abans del 22 d’octubre.
Notes:
El desplaçament es farà amb un vehicle de 32 o 40 places; en el cas d’exhaurir-se les places, es donarà per tancada la llista d’inscrits.
L’organització no es farà responsable dels danys que puguin causar o causar-se els participants durant l’etapa programada del present GR.
Tots els que estiguin inscrits tenen el deure de fer efectiu les despeses de la seva plaça d’autocar. El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena de les normes donades pels guies, o de les que donaran; a més de les anunciades en iniciar cada sortida per fer l’etapa o tram de l’actual GR.