3ª etapa: SANT LLORENÇ D’HORTONS – COLLBATÓ (SENDER DELS MIRADORS)

VOCALIA  DE  SENDERS  DES  DE  2008

CAMINS  DEL  SENDER  DE  GRAN  RECORREGUT  DE  CATALUNYA     GR 5

Sender dels Miradors
(SITGES  –  CANET  DE  MAR)

Dissabte, dia 25 de novembre

   La població de Sant Llorenç d’Hortons pertany a la comarca de l’Alt Penedès.   Aquest municipi viu sobretot de la vinya, els cereals, les oliveres, un xic de la industria i també força de la segona residència. Va formar part del terme del castell de Gelida en temps medievals, integrat per diverses masies de la plana, es va constituir en dues parròquies. L’any 945 ja és esmentada l’església amb cementiri de Sant Llorenç d’Hortons.

   La necessitat d’assentar els parcers i treballadors de la vinya a partir del segle XVIII va tenir com a conseqüència l’origen dels nuclis actualment existents de població, mes els més importants de Sant Joan Samora i Sant Llorenç d’Hortons. El any 1818 es va segregar el terme de Gelida i va construir un municipi propi. Això contribuí a que experimentés un gran creixement durant el segle passat, al que cal afegir a partir de començaments del segle XX el fenomen de la segona residencia.

   Ara anem cap a la població de la Beguda Alta, que es mes aviat petita i està situada dalt d’un turó i al llarg de la carretera de Martorell a Capellades, tant propera a Masquefa que els edificis dels dos pobles es confonen com en un de sol.

   La població s’estén pels termes municipals de tres poblacions i és un agregat de cada un d’ells, cada un dels quals pertany a una comarca diferent. Aixi doncs, és punt de confluència de tres municipis i de les tres comarques alhora (Masquefa-Anoia, Sant Llorenç d’Hortons-Alt Penedès i Sant Esteve Sesrovires-Baix Llobregat).

   L’església de Santa Maria depèn de la parroquià de Sant Llorenç d’Hortons. La masia de Can Bac té un conjunt de cellers i caves interessants.

   Avui sortirem de la comarca de l’Alt Penedès i anirem caminant per al sender de llarg recorregut tipus GR, que ens portarà fins a la següent comarca que serà l’Anoia, i per cert Collbató està situat a la comarca del Baix Llobregat, havent passat per el pobla de La Beguda Alta, per Can Parellada, Masquefa i per Pierola.

Itinerari previst (resumit):

   SANT LLORENÇ D’HORTONS (200 m), plaça de Marimon Llaça i ajuntament  carrer Major que travessa tota la part antiga de la població, Bifurcació, creu de terme i al davant hi ha l’accés a l’església parroquial  i es pren el camí de Can Serra (195 m); TORRENT DE CAN SERRA, es passa entre vinyes amb una bella panoràmica d’un paisatge totalment humanitzat; Bifurcació, es continua recte amb direcció nord (180 m); TORRENT DE CAN ESTEVE, es va recta per la pista (145 m); CAN ESTEVE, es deixa a l’esquerra l’accés a la important masia (180 m); Pont, es passa per sobre de la carretera nova (262 m); LA BEGUDA ALTA, plaça de l’església, punt d’inici/final de GR 97, el nostre GR continua per la carretera B-224; Bifurcació, es va par la dreta un carrer de la urbanització Can Parellada (295 m); BAIXADOR DE CAN PARELLADA, a la línia Barcelona – Igualada dels ferrocarrils de la Generalitat, quan s’arriba a les andanes es passa per sota de les vies pel pas subterrani (270 m); CAN PARELLADA, mirant de front el portal de la finca es va a l’esquerra i tot seguit es gira a la dreta i passarem per l’avinguda Can Marcet, el carrer Sòcrates i el carrer Pau Casals (280 m); TORRENT DE MASQUEFA, es creua el torrent per un pas cimentat i tot seguit es creua el torrent de Claret (185 m); CAN MARCET, agrupament de cases a ma dreta (210 m); CAN GRAS DE BAIX, també queda a la dreta (265 m); CASES NOVES DE CAN GRAS, les edificacions estan situades al peu de la carretera B-231 Piera – Esparreguera (280 m); Rotonda, davant de l’accés a can Mata de la Garriga es va a la dreta (335 m); RIERA DE PIEROLA, se segueix el llit de la riera a l’esquerra (245 m); Bifurcació, es deixa el llit de la riera i es va a la dreta (275 m); URBANITZACIO LA SERRA ALTA, s’arriba al carrer Portugal se’l segueixi l’esquerra (300 m); Bifurcació, s’arriba al carrer Noruega i se’l segueix a l’esquerra (420 m); Creuament, la carretera de la dreta prove de la urbanització Can Fosalba (445 m); Bifurcació, es deixa una pista a la dreta (435 m); EADA, el conjunt d’edificis queda a la dreta (395 m); RIERA DE LES COMES, es va a la dreta per llit de la riera aigües avall (335 m); Bifurcació, es deixa la riera i es va a l’esquerra (335 m); Autopista A-2, es creua  per un pas subterrani i ja a l’altre costat es deixa el restaurant Montserrat Expres i es pren l’avinguda Amadeu Vives i els carrers de Sant Corneli i de Mansuet (345 m); COLLBATÓ, pal indicador, plaça de l’Església punt de confluència amb el GR 172 i aquest GR com el que fem GR 5 continuaran junts fins el Monestir de Montserrat …

Hem arribat a Collbató i es per això que diem alegrament «som al final d’etapa».

Distància:     19,910 kilòmetres.

Dificultat:     Mitjana Baixa

Vocals:          Núria Arnan, Antònia Roman i Isidre Isern.

Sortida:         A les 7h 00′ del matí en el camp de futbol del Terrassa.

Pressupost:   17€  per persona.

Inscripcions: Al telèfon 649 425 011 (vespres) abans del 20 de novembre.

Notes:

El desplaçament es farà amb un vehicle de 32 o 40 places; en el cas d’exhaurir-se les places, es donarà per tancada la llista d’inscrits.

L’organització no es farà responsable dels danys que puguin causar o causar-se els participants durant l’etapa programada del present GR.

Tots els que estiguin inscrits tenen el deure de fer efectiu les despeses de la seva plaça d’autocar.

El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena de les  normes donades pels guies, o de les que donaran; a més de les anunciades en iniciar cada sortida per fer l’etapa o tram de l’actual GR.