5a etapa : CARRETERA BP-1213 – COLL D’ESTENALLES (GR5 SITGES – CANET)

VOCALIA  DE  SENDERS  DES  DE  2008

CAMINS  DEL  SENDER  DE  GRAN  RECORREGUT  DE  CATALUNYA     GR 5

Conegut   com   el  SENDER   DELS   MIRADORS
(SITGES  –  CANET  DE  MAR)

Dissabte, dia 24 de febrer

   Monistrol de Montserrat és un municipi de la comarca del Bages, els inicis històrics del qual cal cercar-los en un petit cenobi monateriolum sorgit a redós d’alguna de les esglésies montserratines que Guifré I, a l’any 888, adjudicarà al monestir de Ripoll. La història i la vida de la vila han estat sempre molt lligades amb les del Monestir de Montserrat, el qual ha produït un extraordinari desenvolupament de la industria hotelera i del sector de serveis.

   El nucli antic de la vila s’allargassa damunt d’un replà al començament del pendent montserratí, a la dreta del Llobregat. És una població costeruda, amb carrers estrets i nombroses escales, en el qual cal destacar la plaça porxada del Bo-Bo, la plaça de la Font Gran, on brolla una font amb 14 brocs i l’església de Sant Pere, documentada en el 932. El pont gòtic sobre el riu Llobregat va ser construït en el 1317. Hi ha un ferrocarril cremallera i un aeri, a més d’una carretera que uneixen aquesta població amb el monestir de Montserrat.

   Rellinars és un municipi situat en els contraforts occidentals de la serra de l’Obac, oficialment està a la comarca del Vallés Occidental. La forest cobreix més de la meitat del terme i hi són abundants les pinedes, l’alzinar i els ginebrons. El sector industrial no hi és especialment representat. És un important centre de segona residència i estiueig. El lloc de Rellinars és citat dels segles X i XI en documents relacionats amb els monestirs de Sant Llorenç del Munt i de l’Estany.

   L’antiga església de Sant Pere i Sant Fermi està encinglerada a tocar de la riera, prop de can Ganàpia; l’estructura mes antiga de la qual, de construcció pre-romànica ha estat parcialment consolidada i també el campanar d’espadanya (segle XVIII), però la part principal de l’edifici, de construcció romànica del segle XII, té la volta de la nau esfondrada. A l’antiga fàbrica tèxtil, El Molí, es pot veure la primitiva roda hidràulica de fusta que la movia.

   Està previst sortit de la comarca del Bages i anirem xino-xano pel sender de llarg recorregut tipus GR, que ens portarà, després de fer un munt de Colls, fins la següent comarca que serà la del Vallés  Occidental.

 Itinerari previst (resumit):

   Carretera BP-1213, es creua el torrent de Sellarés es d’eixa la carretera i s’entra a la urbanització Can Prat (145 m). Trifurcació, es va pujant per un camí, en part sense asfaltar, entre cases (160 m). Bifurcació, es retorna a la part urbanitzada (205 m). Cruïlla, es deixen varis vials i es va pel camí que queda de front (200 m). Vies del tren (RENFE), es creuen per un pont i més endavant es creua l’autopista A-18 (240 m). CAN GALL DE DALT, bones perspectives sobre la vall del Llobregat (300 m). Bifurcació, es deixa una pista a la dreta que davalla (315 m). COLLET ROIG, s’arriba a un camí ample que va per la carena (335 m). Collet, mirant a la dreta hi ha una perspectiva sobre la vall de Rellinars i també la urbanització el Planell (390 m). Bifurcació, després d’una barraca de pedra es deixa un camí i una pista a l’esquerra (375 m). Collet,  hi ha belles vistes sobre la comarca del Bages (380 m). Bifurcació, pal indicador (355 m); RELLINARS, pal indicador, carretera B-122, es pren cap a l’esquerra (325). RIERA DE RELLINARS, es creua per un pont, a l’esquerra queda una antiga fàbrica (280 m). Bifurcació, en un revolt es deixa la pista, que continua cap a les fonts de Rellinars (345 m). Cruïlla, es travessa una pista i es continua pel mateix camí (385 m). LES CASES, les runes de la casa queden a l’esquerra i se segueix pels camps de conreu (465 m). FONT DE LA BOADA, just al costat del llit del torrent de la Boada, hi ha una mina amb una bassa (495 m). Collet, al davant es té una bella vista de la massa de roca del Castell dels Bocs (510 m). TORRENT DE LA BARBOTERA, es creua i es va pel camí que contorneja el Castell dels Bocs (510 m). Tri bifurcació, 1r es deixa una pista a mà dreta, i 2n s’agafa un camí a l’esquerra (595 m). COLL DE CORREU,  ja estem al camí Ral i es va cap a la dreta seguint la carena (645 m). Clariana, a la dreta, al fons, queda el Paller de Tot l’Any (750 m). COLLET GRAN, es deixa un camí a mà dreta i un altre a l’esquerra (760 m). Bifurcació, a la dreta s’agafa el camí que surt per sota del Collsapera (Castellassa) (825 m). COLL DE TRES CREUS, es deixa una pista a la dreta i un altre a ma esquerra (875 m). Tri bifurcació, el 1r, amb 5 minuts (anar i tornar), es puja al turó de les Tres Creus, i 2n magnífiques vistes de Castellsapera, el Paller de Tot l’Any, Montserrat i el Bages (900 m). COLL DE BOIX, es passa per un bosc d’alzines, boixos, etc (875 m). Bifurcació, s’arriba a una pista i a l’esquerra hi havia un magnífic xalet de nom «La Mateta» (905 m). COLL DE LA GARGANTA, magnífica vista de la comarca del Bages, els Pirineus, de Sant Llorenç del Munt i el Tibidabo (920 m). Collet, es deixa un camí que puja a l’ermita de Sant Jaume (910 m). LA MATA, és una bifurcació, s’arriba a la casa de l’Oficina del Parc Natural (920 m). COLL D’ESTENALLES, lloc on hi haurà l’autocar que ens tornarà a Terrassa (875 m).

Distància:       20,760 kilòmetres.

Dificultat:       Mitjana.

Vocals:                       Núria Arnan, Antònia Roman i Isidre Isern.

Sortida:           A les 7h 00′ del matí del camp de futbol del Terrassa. A les 7h10’ davant del McDonald’s de la Rambleta.

Pressupost:      17€  per persona.

Inscripcions:   Al telèfon 649 425 011 (vespres) abans del 20 de febrer i whatsapp.

Notes:

El desplaçament es farà amb un vehicle de 32 o 40 places; en el cas d’exhaurir-se les places, es donarà per tancada la llista d’inscrits.

L’organització no es farà responsable dels danys que puguin causar o causar-se els participants durant l’etapa programada del present GR.

Tots els que estiguin inscrits tenen el deure de fer efectiu les despeses de la seva plaça d’autocar.

El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena de les  normes donades pels guies, o de les que donaran; a més de les anunciades en iniciar cada sortida per fer l’etapa o tram de l’actual GR.