CAMINADA MN DE SANT VICENÇ DE CASTELLET A SANT JAUME DE VALLHONESTA

Sant Vicenç de Castellet.(Comarca Bages)

DIUMENGE 28/ 04 / 2019, 07:45H

Excursió organitzada per T-MARXA NÒRDICA TERRASSA des d’Excursionistes.cat

Lloc de trobada a Terrassa: hotel Don Cándido

Hora de trbada a Terrassa: 07:45h

Lloc de trobada a Sant Vicenç de Castellet: Parking estació Renfe

Hora trobada a Sant Vicenç de castellet: 8 h.15’’. Hora Sortida: 8.30’’ hores. ( es prega puntualitat).

Descripció de la ruta: Circuit circular. Dificultat mitja.-Distancia: 14 Km.  LA RUTA ES  MIXTA ENTRE EL  GR I ALGUNS CAMINS DEL PARC NATURAL DE SANT LLORENÇ : SANT VICENÇ-PONT DE L’ AUTOPISTA (C-16) -RAVAL DEL CLOT –LA SERRA-SANT JAUME DE VALLHONESTA-UN TROS CIRCULAR  I DE TORNADA PASSAREM PER SANT PERE DE VALLHONESTA-SANT VICENÇ.

-.Esmorçarem a Sant Jaume de Vallhonesta.

-Portar Esmorçar i Aigua i pals de marxa nòrdica.

( a sant Pere de Vallhonesta hi ha una font d’ aigua potable )

SANT  JAUME  DE  VALLHONESTA

Vallhonesta,  significa rondals de bons terrenys. La composició actual de Vallhonesta significa Vall de bons terrenys.

Al terme municipal de Sant Vicenç de Castellet podem trobar-hi l’ermita i l’antic hostal de Sant Jaume de Vallhonesta, encara que antigament havia format un terme propi. Situat a la carena a 485m, separa els termes municipals de Sant Vicenç de Castellet, Mura i el Pont de Vilomara.

L’hostal:

Encara que hi ha l’ermita, el més popular de Sant Jaume de Vallhonesta era el seu hostal, un dels més antics i famosos hostatges que hi havia per a la gent que transitava el camí ral, que era la via de comunicació més ràpida entre Manresa i Barcelona fins a la construcció de la carretera de can Maçana (mitjans del segle XIX) Els primers documents sobre l’hostal daten del segle XV, encara que la seva construcció és anterior. En un cadastre del segle XVII Constava que les quadres de l’hostal podien acollir fins a 70 mules, que ens demostra la quantitat de trànsit que hi havia pel camí i que feien parada a Vallhonesta.

El mas va estar en funcionament fins a mitjans del segle XX, però després al ser abandonat, el seu deteriorament va ser molt ràpid i va ser encara més deteriorat per l’incendi que es va produir el 1985, on van cremar les seves bigues de fusta i l’hostal constituirà un conjunt de runes civils. De les runes, es pot identificar els portals d’acer (un en direcció Manresa i l’altre cap a Barcelona), les cisternes, un forn o les quadres.

Pel que fa a l’ermita, d’origen romànic, es va restaurar el segle XV i es manté en bon estat de conservació.

De tornada passarem per Sant Pere de Vallhonesta.

Sant Pere de Vallhonesta és una ermita del segle XI tot i que està construida en diferents etapes. La part més antiga és l’absis. La nau es va començar al segle XI i es va acabar al segle XII. La part més singular de l’ermita és

el campanar en forma d’espadanya que es va construir al segle XIII. L’ermita té una construcció annexa eque sembla que tenia ús militar ja que té un recinte enmurallat. Aquesta contrucció podria ser més antiga que l’ermita ja que té parts construides amb la tècnica de l’Opus Spicatum, actualment, aquesta contrucció s’utilitza com a

refugi pels membres del Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet després de la restauració que es va fer cap als anys 80.

Desplaçament en cotxes particulars, despeses a compartir.

Vocal: Ramon  Luis

Ni els organitzadors ni l’entitat NO es fan responsables dels accidents o danys que puguin rebre o produir els participants, si bé vetllaran per tal d’evita-los.