Diumenge de Marxa Nòrdica a Banyoles

T-MARXA NÒRDICA TERRASSA

Diumenge, 25 de setembre de 2016

Excursió organitzada per T-MARXA NÒRDICA TERRASSA des d’Excursionistes.cat

Aquest diumenge anirem a fer una ruta de Marxa Nòrdica per l’estany de Banyoles, la Puda i el Bosc de les Estunes..
La ruta és d’uns 13 km, totalment plana.
Quedem a les 07:15h a l’Hotel Don Cándido per sortir puntualment a les 07:30h
El punt de trobada a Banyoles és a l’estany, davant del camp de futbol, a les 9h

No cal inscripció prèvia, només cal ser al lloc i l’hora indicades.

Material necessari:  pals de marxa nòrdica (disposem de lloguer), roba i calçat apropiat per caminar per la muntanya, esmorzar i beguda.

Informació de l’estany: https://ca.wikipedia.org/wiki/Estany_de_Banyoles

L’estany de Banyoles està situat al costat de la falla de l’Empordà, que separa un bloc de material impermeable, ara elevat a l’est de l’actual emplaçament de l ..
La Puda i les Estunes:
Recorregut a peu que ens permet descobrir una part de la vida quotidiana dels banyolins i banyolines de mitjans del s. XIX, a través de la Font Pudosa i l’antic balneari qui hi trobem.
Seguidament l’itinerari segueix per una zona d’aiguamolls i estanyols que conserven l’estat més silvestre.En aquesta zona s’ha recuperat la cigonya blanca, per això s’hi poden observar els seus nius, així com molts més ocells i animalons.

Seguint l’itinerari s’arriba al bosc de les Estunes, un paratge d’alzines i roures on s’hi poden veure grans plaques de travertí amb esquerdes que podem recòrrer per dins i on, segons explica la llegenda, hi viuen les aloges.
Aquesta àrea havia estat fa milers d’anys una antiga zona litoral d’un llac anterior a l’actual, ja que el sostre d’aquests materials es troba 10 m per sabre el nivell actual del llac. Els travertins son materials sedimentaris que tenen un origen molt peculiar. A més, aquestes roques presenten grans esquerdes verticals que fins i tot en alguns sectors son transitables. En conjunt, el paratge boscos posseeix un ambient molt peculiar i per aquest motiu ha estat un espai que ha motivat nombroses llegendes.Aquest majestuós bosc d’alzines i roures posseeix un encant particular i especial. Direm que li prové d’una conformació natural tan propera i acollidora com enigmàtica i inquietant, tan ombrívola hom té la sensació d ‘estar absolutament aïllat de tot i tothom, alhora que conviu harmoniosament amb el món mineral el qual conforma tortuosos “palaus naturals” capaços d’albergar aquests éssers enigmàtics i fantàstics: les fades que la tradició popular banyolina hi ha situat des de temps remotíssims, unes fades o “aloges” molt enfeinades filant i contemplant embadalides el bell estany proper.

Vocals: Imma Molina i Pep Cuadra

Ni els organitzadors ni l’entitat NO es fan responsables dels accidents o danys que puguin rebre o produir els participants, si bé vetllaran per tal d’evitar-los.