EL CAMÍ RAL D’ARAGÓ (INTRODUCCIÓ i PRIMERA ETAPA)

VOCALIA D’HISTÒRIA

(BARCELONA – MARTORELL – PIERA – IGUALADA / Variant MONTSERRAT)

Us plantegem un nou cicle d’excursions adreçat a recórrer el traçat de l’antic camí d’origen romà i medieval, conegut amb el nom de Camí Ral d’Aragó. El camí més directe entre Barcelona i Lleida, que pujava per les valls del Llobregat i de l’Anoia, creuava el coll de la Panadella i per Cervera i Tàrrega arribava a Lleida, i continuava posteriorment cap a l’interior de la Península Ibèrica, vers l’Aragó i Castella.

Aquesta via de comunicació en direcció a Ponent oferia grans possibilitats tant econòmiques com polítiques o militars. Gaudia de la protecció reial, no oblidem que els comtes de Barcelona eren prínceps protectors d’Aragó des de l’any 1137 i reis des del 1162.

Al llarg d’aquesta ruta van anant sorgint nuclis de població. Popularment i en funció de les activitats pren altres noms. Un dels es el Camí del Blat, per ser el camí que seguien els comerciants d’aquest cereal que portaven des de l’Aragó i l’Urgell pel consum a Barcelona.

Un altre col·lectiu que feia servir aquest itinerari eren els pelegrins de camí cap a Sant Jaume de Compostel·la. El camí ral que des de Barcelona anava cap a les terres de l’interior arribava a Martorell després d’haver passat el Llobregat pel pont del Diable o, amb més freqüència, amb la barca de Sant Andreu. Però abans dels segle XVIII aquest Camí Ral d’Aragó no anava pas cap al peu de Montserrat, sinó que per Piera i Capellades es dirigia directament a Igualada i des d’aquí cap a Lleida i Saragossa.

Durant la baixa Edat Mitjana, molts pelegrins a Sant Jaume de Galícia procedents del sud de França, Alemanya o Itàlia preferien entrar a la península Ibèrica per Catalunya que no pas per Navarra o el País Basc. Per aquests pelegrins, el viatge de Barcelona a Montserrat era una etapa important en la ruta de devoció que culminava a Sant Jaume. Després de Montserrat alguns passaven a Santes Creus i Poblet, tot i que la gran majoria anaven directament cap al santuari del Pilar a Saragossa.

Diumenge, 25 de setembre de 2016  

1ª etapa. Barcelona – L’Hospitalet de Llobregat – Cornellà de Llobregat

Itinerari previst: Barcelona (Plaça de Sant Jaume, c/ del Call, c/ de la Boqueria, Pla de la Boqueria, c/ de l’Hospital, Pla de Sant Agustí, Plaça del Padró, capella de Sant Llatzer, c/ de Sant Antoni Abat, Mercat de Sant Antoni, c/ de Tamarit, Jardins de l’Alguer, Avinguda de Mistral, Avinguda del Paral·lel, Plaça d’Espanya, Gran Via de les Corts Catalanes, Carretera de la Bordeta, Jardins de Joan Corrades, c/ de Gavà, c/ de la Constitució), en creuar el c/ de la Riera Blanca, sortim del municipi de Barcelona i entrem en el de l’Hospitalet de Llobregat (c/ de Santa Eulàlia, Santa Eulàlia de Provençana, c/ de Santa Eulàlia, c/ d’Enric Prat de la Riba, Plaça del Mestre Clavé, c/ Major, Plaça de l’Ajuntament, Plaça de la Remunta), sortim del municipi de l’Hospitalet de Llobregat i entrem en el de Cornellà de Llobregat (Carretera de la Bordeta, Parc de Can Mercader, c/ de Victor Pradera, Estació d’Autobusos de Cornellà de Llobregat, c/ de Mossèn Jacint Verdaguer, Castell de Cornellà -en aquest punt deixem el traçat de la Via Mercadera-, Can Vallhonrat, i església parroquial de Santa Maria de Cornellà). Uns 15 km aprox.

 

* Lloc i hora de sortida: estació de Terrassa-Rambla dels ffcc de la Generalitat, a les 7:00 (sortida tren a les 7:18).
* Tornada: a darrera de la tarda

* Vocals: Isidre Isern, Ramon Aranda, Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: uns 7 € (6 € tren + 1 € llibretó).
* Cal portar l’esmorzar i dinar.
* El desplaçament d’anada i de tornada es farà en tren (FGC de la Generalitat).

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 22 de setembre.
* Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).

 

Calendari previst 

Diumenge, 25 de setembre de 2016    
1ª etapa. Barcelona – L’Hospitalet de Llobregat – Cornellà de Llobregat

Diumenge, 23 d’octubre de 2016   
2ª etapa. Cornellà de Llobregat – Sant Joan Despí – Sant Feliu de Llobregat – Molins de Rei – Martorell

Diumenge, 27 de novembre de 2016
3ª etapa. Variant del Prat de Llobregat a Molins de Rei

Diumenge, 29 de gener de 2017
4ª etapa. Martorell – Abrera – Esparreguera – Collbató – Montserrat

Diumenge, 26 de febrer de 2017 
5ª etapa. Martorell – Piera

Diumenge, 26 de març de 2017    
6ª etapa. Piera Igualada