(III) OLÈRDOLA – RUTA MEDIEVAL PER VILAFRANCA DEL PENEDÈS

VOCALIA DE CULTURA

Diumenge, 3 d’abril de 2016

Olèrdola, la ciutat medieval del segle XI.
En aquesta visita us convidem a descobrir la ciutat medieval d’Olèrdola, on Mir Geribert, el gran magnat feudal de la frontera que al segle XI separava cristians i musulmans, s’autoproclamà Príncep, encapçalant una revolta contra el comte de Barcelona.

Mentre passegem entre les restes arqueològiques i gaudim de les panoràmiques del Parc Natural d’Olèrdola, visitarem les tres àrees que estructuraven l’espai del recinte fortificat: el castell al cim; l’àrea sacra amb l’església i la necròpolis més avall, que ha estat recentment excavada i restaurada. Finalment, caminarem fora muralles per descobrir part de l’extensió de la civitas , fins arribar al conegut indret del Pla dels Albats. El seu terme abraçava gran part de les actuals comarques penedesenques i en fou capital al llarg dels segles X i XI, a més de tenir un destacat paper en el control i defensa del sud de la Marca Hispànica.  

De l’època Medieval, a Vilafranca, en queden encara edificis i espais que ens permeten conèixer com era la vila en aquell temps. Aquest recorregut ens trasllada a les darreries del segle XII i fins a finals de l’Edat Mitja. Vilafranca, per la seva situació entre cristians i musulmans, així com per la concessió del mercat i la fira i per la barreja cultural en els seus carrers – hi convivien cristians, musulmans i jueus –  va convertir-se en una de les vil·les més pròsperes de la corona d’Aragó.

Tenim previst visitar entre d’altres elements patrimonials: Palau Reial, Basílica de Santa Maria, Campanar de Santa Maria, Palau Baltà, Casa Gomà, església i antic convent de Sant Francesc, Casa de la Vila, Capella de Sant Joan, Casa Macià, i Convent de la Santíssima Trinitat.

 

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: estació d’autobusos, a les 8:00 del matí.

* Tornada: a darrera hora de la tarda.

* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: uns 10-12 € aprox. (inclou el cost de l’entrada al Conjunt d’Olèrdola, i el de la benzina i autopista).

* Cal portar l’esmorzar i el dinar.
* El desplaçament d’anada i tornada es farà en cotxes particulars.

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 31 de març de 2016.
* Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).