(IX) SOLSONA (Solsonès)

VOCALIA DE CULTURA

Diumenge, 5 de febrer de 2017

Un proposem una nova sortida de la Vocalia de Cultura amb la finalitat de conèixer a fons la ciutat de Solsona i els seus elements arquitectònics més interessants.

Solsona Monumental. L’origen de la Solsona actual cal situar-lo al segle X. La ciutat va néixer a l’entorn del castell i del monestir. L’any 1593 es va crear el bisbat de Solsona i, l’any següent, el rei Felip II li va donar el títol de ciutat.

Manté la mateixa estructura de quan era una ciutat emmurallada i conserva tres portals d’entrada: el del Pont, el del Castell i el de Llobera, així com algunes parts de la muralla al Vall Calent i el pou de gel, indret on guardaven el gel perquè es conservés.

Coneixerem la catedral, d’estil gòtic i que conserva els tres absis i el campanar del temple romànic, consagrat el 1163. Al seu interior es troben un retaule barroc dedicat a la Mare de Déu de la Mercè i la imatge de la Mare de Déu del Claustre, talla de pedra de finals del segle XII, i patrona de la ciutat.

Al Palau Episcopal, edifici neoclàssic, visitarem el Museu Diocesà i Comarcal, que conté importants obres d’art del romànic, del gòtic o del renaixement, i una sala dedicada a escultures procedents de la muntanya de sal de Cardona. La visita per Solsona també ens portarà a conèixer magnífics edificis, com el de l’Ajuntament, del segle XVI, o el Palau Llobera, que correspon a l’estil gòtic d’una casa catalana del segle XV.

La visita pel nucli antic de Solsona cal prendre-se-la amb calma, passejant pels seus carrers estrets o les places més rellevants del centre històric: plaça de Palau, plaça Major, carrer Llobera, plaça de Sant Isidre, carrer del Castell, plaça de Sant Joan … amb les fonts gòtiques i cases senyorials, i fitxant-se amb els detalls, teieres, escuts o bé els caps de biga treballats a les barbacanes, que ens parlen de la seva història.

El folklore de Solsona destaca per la seva majestuositat. Els balls dels gegants, els cavallets, l’àliga, el drac, la mulassa o el ball de bastons s’han mantingut amb la mateixa essència amb què van ser creats, la majoria d’ells al segle XVII, i ho trobarem al Quarto dels Gegants. Els trabucaires són també un element característic del folklore solsoní.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: Estació d’autobusos, a les 7:00 del matí. * Tornada: al llarg de la tarda.

* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: socis 20 € / no socis 23 €. (inclou autocar + guia + llibret). * Cal portar l’esmorzar i el dinar.

* El desplaçament es farà amb un autocar de 40 places.

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 2 de febrer o abans, en cas de quedar exhaurides les places.

* Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).