(VI) CAMÍ DELS MONJOS (De St Llorenç del Munt a Matadepera)- Els camins RALS

VOCALIA D’HISTÒRIA

ELS CAMINS RALS DEL MASSÍS DE SANT LLORENÇ DEL MUNT I L’OBAC

Diumenge, 13 de setembre de 2015

                    (VI) CAMÍ DELS MONJOS

1ª part (DE SANT LLORENÇ DEL MUNT A MATADEPERA) 

Sisena excursió del cicle “Els Camins Rals del Massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac”, per seguir el traçat de l’antic Camí dels Monjos. Un camí que unia els monestirs de Sant Llorenç del Munt i el de Sant Cugat del Vallès i que era fet pels monjos quan es desplaçaven d’una comunitat a l’altre. Aquest recorregut d’uns 26 km. aproximadament, ha estat i és un eix humà, cultural i sobretot espiritual que ha travessat part del Vallès occidental unint dues comunitats monacals.

La llegenda diu que l’abat i els monjos de Sant Llorenç del Munt van demanar permís al bisbe de Barcelona per traslladar-se a un altre indret, ja que les seves terres no eren gens productives i l’aïllament del monestir els feia patir el mal de la tristesa. El bisbe hi accedí amb la condició que podien anar allà on volguessin mentre no travessessin cap torrent ni riera. Ells, seguint aquetes indicacions pogueren arribar a Sant Cugat, on fundaren aquest monestir. Un altre versió diu que va ser el Papa de Roma el que va concedir la llicencia pel seu trasllat.

De la mà de l’amic Joaquim Verdaguer ens arriba una tercera interpretació ens diu: “… Conta que els monjos de la Mola demanaren al comte de Barcelona més terres per tal de fundar-hi un altre monestir. El comte, que no deuria poder negar la petició dels monjos però tampoc deuria voler que es moguessin de la muntanya, convençut de què no marxarien, els donà permís per instal·lar-se en un lloc on hi poguessin arribar sense passar cap torrent o riera. S’explica que, avisat de què els monjos eren a la plana del Vallès, sortí i els trobà a Sant Cugat i d’allà no els deixà avançar (doncs si continuaven arribarien a Montjuïc). I a Sant Cugat construïren el seu monestir …”

La llegenda es contradiu amb la història; la església del monestir de Sant Llorenç del munt es va consagrar l’any 1064, però no es descarta l’establiment religiós amb anterioritat. Els orígens del monestir de Sant Cugat se situen en el segle IX quan es va decidir unir l’església que contenia les restes de Sant Cugat amb la fortificació annexa, l’antiga fortalesa romana que en l’època medieval s’anomenaria Castrum Octavianum. Es creu que ja existia una comunitat de monjos en el segle V que tenien cura del culta de les relíquies del màrtir.

Donada la llargaria del Camí dels Monjos (26 km des de Sant Llorenç del Munt fins a Sant Cugat del Vallès + el tram de coll d’Estenalles al cim de la Mola), tenim previst dividir en 2 parts aquesta ruta.

En aquesta ocasió farem el primer tram des de Coll d’Estenalles fins a Matadepera. I deixarem la segona part pel proper mes d’octubre.

Itinerari previst: coll d’Estenalles, coll d’Estella, coll d’Eres, carena del Pagès, les Pinasses, font Flàvia, Els Òbits, el Pi Tort, Cova del Drac, la Mola –on es situa l’ex-monestir de Sant Llorenç del Munt-, l’Hort dels Monjos, canal dels Monjos, antiga pedrera de l’Angelet, i Matadepera. Uns 13 km aprox.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: estació d’autobusos, a les 8:15 del matí (sortida bus a les 8:30).
* Tornada: a llarg de la tarda.

* Vocals: Isidre Isern, Ramon Aranda, Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: cost dels bitllets d’anada i tornada: uns 4-5 € aprox.
* Cal portar l’esmorzar i dinar.
* El desplaçament d’anada es farà en bus de Terrassa al coll d’Estenalles. I la tornada de Matadepera a  Terrassa en bus.

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 10 de setembre de 2015.
* Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).