(VI) CASTELL DE CLARAMUNT – PIERA (Anoia)

VOCALIA DE CULTURA

Diumenge, 2 d’octubre de 2016 

El castell de Claramunt, és un dels deu millors castells de frontera del Principat i el més representatiu de la comarca de l’Anoia. Aquest castell medieval d’estil romànic del segle X situat a la Serra de la Guàrdia dominant el municipi de la Pobla de Claramunt, al marge dret del riu Anoia on forma l’entrada al congost de Capellades, marcant l’entrada a la Conca d’Òdena.

La seva història, marcada pels conflictes bèl·lics, està plena de destruccions i reconstruccions, però, malgrat tot, ha conservat fins avui la seva estructura i l’impressionant aspecte de fortalesa i de sentinella inamovible de la conca d’Òdena. Resseguir el seus murs ens endinsa en un passat de nobles senyors de la comarca que van colonitzar aquestes terres i van ampliar el comtat de Barcelona. El castell tenia tres recintes emmurallats esglaonats al puig i encara avui conserva la seva característica gran torre mestra poligonal d’11 cares, unida a una gran sala rectangular coberta amb una volta de mig punt lleugerament apuntada. També manté l’imponent absis central de l’església romànica de Santa Maria, enderrocada el 1714, i l’esglesiola gòtica de Santa Margarida. Forma part del patrimoni de la Generalitat, i les diverses obres de reconstrucció, especialment necessàries no solament pel pas del temps sinó perquè el castell ha estat víctima de dues destruccions (els anys 1463 i 1714), l’han convertit en una autèntica joia arquitectònica.

La vila de Piera és situada a l’esquerra de la riera de Ca n’Aguilera. El nucli urbà inicial es formà al vessant del castell de Fontanet (que s’ha conservat) i al voltant de la Ferreria, una farga d’armes de guerra i d’eines de treball, documentada el 1031. El segon nucli, desenvolupat als segles XII i XIV, era el Raval Jussà, entre el carrer del Sol i la riera de la Guinovarda. En resta el testimoni de la Casa de la Volta. Entre el segle XV i el XVII foren eixamplades les muralles, que abraçaven el tercer nucli, el Raval Sobirà, amb la plaça de les Voltes, el Mercadal, el carrer de les Rodes i el carreró o eixida de l’Abadessa i la Casa dels Delmes. L’antic portal de Golard o Portal Jussà, el 1559 es convertí en el Portal d’en Romanyà, subsistent al segle XX, amb el gravat de l’escut de Pedralbes. El 1759 fou enderrocat el Portal Sobirà o Portal d’en Selva, al cap de la vila, davant la plaça de la Creu, erigida el 1606.

Es previst visitar entre altres elements arquitectònics de Piera: Església de Santa Maria, Castell de Piera, Casa de la Volta, Capella de Sant Sebastià, Cases Neoclàssiques del carrer Sant Sebastià, Portal d’en Romanyà, Voltes de la Plaça, Cal Borrull, Cal Salvet, Plaça Joan Orpí, Cal Guerin, etc

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: estació d’autobusos, a les 7:30 del matí.
* Tornada: al llarg de la tarda.

* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: 10 € aprox. (inclou benzina + entrada al castell de Claramunt + llibretó)
* Cal portar l’esmorzar i dinar.

* El desplaçament d’anada i tornada es farà en cotxes particulars. Places limitades.

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 29 de setembre.
* Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).