VOLTA DE MARXA NÒRDICA A LA BATALLA DE 1714 A TALAMANCA

T-MARXA NÒRDICA TERRASSA

Diumenge, 20 de març de 2016

Excursió organitzada per T-MARXA NÒRDICA TERRASSA des d’Excursionistes.cat

Hora i lloc de sortida a Terrassa: 08:00h, comissaria dels Mossos d’Esquadra

Hora i lloc de Sortida a Talamanca: 09:00h,  Pàrking de l’entrada de Talamanca. ( Venint de Terrassa queda a l’esquerra). ( Venint de Navarcles queda a la dreta).
Característiques de la ruta: La ruta és circular, de 15km i de nivell fàcil-moderat.

Porteu esmorzar.

No cal inscripció prèvia, solament cal presentar-se al punt de sortida a l’hora establerta.

Recorregut: Seguirem el SL- C58 (ratlles blanques-verdes)

Excursió, bàsicament per pista, que fa la volta a la riera de Talamanca i permet entendre la famosa batalla del 1714. Molt interessant des d’un punt de vista històric. Talamanca és una vila petita situada al costat del parc de Sant Llorenç del Munt, a tocar del Bages que té un casc antic molt ben conservat i que serveix de perfecte marc de referència a l’excursió que, sobretot, té un contingut històric.Important: la batalla de Talamanca del 1714. El nom de Talamanca es troba en documentació antiga com a “Talamancha” i podria ser d’origen preromà indoeuropeu. El castell de Talamanca destaca per sobre del poble, dalt d’una cresta de roca. És documentat des del 967. Tenia sota la seva responsabilitat la defensa del terme i se sap que, des del segle XII el castell fou enderrocat pels borbònics el 1715 com a represàlia pel suport que la població va donar a la causa austriacista. Recentment ha estat fortament restaurat el 1995 i actualment es pot visitar. Anem fins el Mirador del Memorial 1714. Des d’aquest mirador es pot veure ben bé tota la serra de la Mussarra, on hi estaven les forces borbòniques. El que veiem està en el context de la guerra del 1714. Els dies 13 i 14 d’agost de 1714, els borbònics fracassaren en un intent d’assaltar les muralles de Barcelona. En aquests mateixos dies va tenir lloc la batalla de Talamanca. El marquès de Poal va maldar per reunir combatents i atacar els assetjadors de Barcelona. Va derrotar els borbònics aquí a Talamanca però no va tenir prous recursos per atacar a Berwik. De la derrota en va seguir del Decret de Nova Planta i es va consolidar pel tractat d’Utrech.

Material necessari: pals de marxa nòrdica (disposem de lloguer), roba i calçat apropiat per caminar per la muntanya, esmorzar  i beguda.

Vocals: Imma Molina i Pep Cuadra

Ni els organitzadors ni l’entitat NO es fan responsables dels accidents o danys que puguin rebre o produir els participants, si bé vetllaran per tal d’evitar-los.