(XIV) MONESTIR DE SANT JOAN DE LES ABADESSES – VIA ROMANA DEL CAPSACOSTA

VOCALIA DE CULTURA

Diumenge, 24 de setembre de 2017

Us proposem una interessant sortida dividida en 2 parts: la primera consisteix en visitar el Monestir de Sant Joan de les Abadesses, i la segona en recórrer la Via Romana del Capsacosta –a cavall entre el Ripollès i la Garrotxa-.

Guifré el Pilós va fundar el 887 el monestir de Sant Joan de Ripoll que va acabar anomenant-se Sant Joan de les Abadesses. I és que durant gairebé 60 anys, entre els segles IX i X, va ser l’únic monestir femení de Catalunya. La primera abadessa va ser la filla de Guifré el Pilós, Emma de Barcelona. Aquesta comunitat de monges benedictines va mantenir-se fins el 1017 quan les religioses, acusades de portar una vida poc exemplar, van ser expulsades. Llavors el monestir va ser ocupat per una comunitat masculina de canonges agustinians fins al segle XVI i després va passar a ser regit per arxiprests fins el segle XIX. El recinte monàstic que podem veure actualment ha sofert modificacions al llarg del temps. L’església romànica original es va renovar al segle XII seguint els models arquitectònics monumentals del sud-oest de França i es va refer en part després del terratrèmol de 1428. En el seu interior no es pot passar per alt el Santíssim Misteri, l’únic davallament romànic conservat in situ a Catalunya. Adossats a l’església hi trobem el claustre gòtic (segle XV) i la capella dels Dolors (segle XVIII), amb la cúpula barroca de l’escultor Jacint Morató. Es conserva també l’antic palau abadicial, del segle XIV-XV, on actualment s’ubica el Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau, ja que aquest personatge de llegenda es relaciona amb la primera comunitat de monges de l’abadia. El museu del monestir, obert des de 1975 a l’antiga rectoria, mostra una col·lecció de pintures, escultures, teixits i orfebreria del segle VIII fins al XX, la majoria destinats al culte litúrgic.

La Via Romana del Capsacosta era denominada Via Annia i és el camí que ha estat transitat des de temps remots fins pràcticament els nostres dies: en els darrers anys com a camí ramader i anteriorment, com a única via de pas existent cap a la vall de Camprodon des de la Vall de Bianya, és a dir, comunicant la plana amb els Pirineus. Així, doncs, sembla ser que la Via Romana del Capsacosta és un camí d’origen romà, essent un brancal secundari de la Via Augusta, el gran eix de comunica que unia Roma amb Cadis tot creuant els Pirineus.

Al llarg del seu recorregut es poden contemplar els trams empedrats de la Via amb els elements relacionats directament amb la construcció del camí, com els desguassos d’aigua, la pedrera d’extracció per a la construcció de la Via, ponts, reservoris d’aigua, hostals. La Via es considerada un Bé Cultural d’Interès Nacional. És doncs una passejada a través de 2.000 anys d’història per un camí que té molts d’encants amagats per descobrir. Seguirem la Ruta des de Sant Pau de Segúries (Ripollès) fins al Pas de Traginers (Vall de Bianya).

Itinerari previst: Visita a la població de Sant Joan de les Abadesses (Pont Vell, església de Sant Pol, Muralles, Plaça Major, edificis singulars, etc). A les 10 del matí visita al Monestir. Als volts de les 12:00

tenim previst fer el desplaçament en autocar fins a Sant Pau de Segúries, on iniciarem la ruta a peu des de l’església parroquial, Càmping Els Roures, Sant Pau Vell, l’Hostal de Dalt, Cal Cels, Can Catiu, Can Barramba, Font de l’Arç, Collada del Capsacosta, Can Sargantana, els Hostalets de Capsacosta, el Ferrer, Oratori de Sant Josep, Can Pere Sastre, Molí del Clot, Riera de Bianya, i finalitzarem al Pas dels Traginers. Uns 10 km.

* Lloc i hora de sortida: estació d’autobusos de Terrassa, a les 7:00. * Tornada: a darrera hora de la tarda.

* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: cost de l’autocar socis 17 € / no socis 20 € + 2 € (visita al Monestir de Sant Joan de les Abadesses). * Cal portar l’esmorzar i dinar. * El desplaçament d’anada i de tornada es farà en autocar de 30 places.

* Data límit per fer les inscripcions: dimecres 20 de setembre –o abans en cas d’exhaurir-se les places de l’autocar-. * Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).

………………………….