(XVII) EL CAMÍ RAL DE MURA A RELLINARS

VOCALIA D’HISTÒRIA

Diumenge, 8 de gener de 2017

ELS CAMINS RALS DEL MASSÍS DE SANT LLORENÇ DEL MUNT I L’OBAC

Excursió nº 17 –en aquesta ocasió de tota la jornada- d’aquest cicle que ens permet conèixer integrament el traçat de l’antic Camí Ral que uneix les poblacions de Mura i Rellinars. Al llarg del seu recorregut gaudirem de punts tant interessants com el Puig de la Balma o Mata-rodona.

Aquest traçat coincideix amb l’històric Camí dels Pelegrins de Mura a Montserrat. Fins l’any 1931 a Mura se celebrava aquest tradicional pelegrinatge a Montserrat. Consistia en el compliment d’una antiga prometença, de l’any 1500, per la qual els amos de cases de més anomenada, Mas, Sanlleïr, Peric, Mata-rodona, Farell i altres, anirien descalços, a peu, i vestits de blanca camisa i gorra, fins al monestir de Montserrat. Eren una desena d’homes que passant per Rellinars i Monistrol i enfilant-se a la muntanya de Montserrat, eren rebuts pel pare abat, veneraven la Moreneta, i l’endemà se’n tornaven a Mura també a peu. Des de la dècada de 1980 s’ha recuperat aquesta tradició però amb un caire diferent.

Itinerari previst: Mura, riera de les Nespres, la Creu de la Vila, la Guillotera, torrent del Puig, El Puig de la Balma, font del Puig, torrent del Puig, Collet Roig –cruïlla amb el Camí Ral de Berga-, Racó de la Font de l’Arnella, torrent del Sot de l’Infern, font dels Til·lers, Canal de l’Era dels Alls, Coll de la Creu dels Alls, Racó de la Font de l’Hort, Camí a Mata-rodona, Mata-rodona (masia), torrent del Roure Llarg, font de la Cruïlla, Riera de Mata-rodona, Coll de la Morella –cruïlla amb el Camí Ral de Barcelona a Manresa-, Casajoana (masia), torrent de la Font d’en Sala, font del Ginjoler, església de Sant Pere i Sant Fermí de Rellinars, Coll d’Horta, Cementiri de Rellinars, riera de Rellinars, la Fàbrica –o el Molí-, i Rellinars (c/ Sant Pere – Passeig d’En Capablanca). Uns 15 km aprox.

Nota: Dificultat mitjana. El traçat discorre en alguns punts per corriols de muntanya, que comporta una certa complexitat.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: estació d’autobusos, a les 7,20 del matí, i estació RENFE (7:30).

* Tornada: al voltant de les 14:30 hores.

* Vocals: Isidre Isern, Ramon Aranda, Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: 10 – 12 € (inclou autocar + llibret).

* Cal portar l’esmorzar.

* El desplaçament d’anada i tornada es farà en autocar de 30 places. Places limitades.

* Data límit per fer les inscripcions: divendres 6 de gener de 2017, o abans, en cas de quedar exhaurides les places de l’autocar.

* Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).