(XXI) EL PELEGRÍ DE GURB (matí) – PASSEIG PEL CENTRE HISTÒRIC DE VIC (tarda)

VOCALIA DE CULTURA

Diumenge, 28 de novembre de 2021

Després d’un llarg parèntesi obligat per la pandèmia, reprenem les activitats adreçades a donar a conèixer el nostre patrimoni cultural.

En aquesta sortida número 22, de la Vocalia de Cultura, organitzem dues interessants activitats: al matí anar a conèixer una tradició jacobea recuperada recentment a la parròquia de Sant Andreu de Gurb i a la tarda fer un passeig pel Centre Històric de Vic (Osona).

Activitat organitzada conjuntament amb Amics del Camí de Sant Jaume de Terrassa.

Al matí. El Pelegrí de Gurb.

Als anys 1240 i 1241, trobem documentat que els habitants de la parròquia de Gurb van enviar un pelegrí a Sant Jaume de Compostel·la perquè pregués per tots, quan el terme es trobava en necessitat per causa de les epidèmies o d’altres adversitats. Enguany es previst fer la sisena edició d’aquesta recuperada tradició jacobea. Podeu consultar un interessant article sobre aquest tema, fet per Núria Boltà en Terrassa Jacobea, 5 (setembre-octubre 2018), pàgines 15 i 16.

Itinerari previst: Ermita de Sant Roc, Serrat de la Bassa, el Puig, la Casa Nova del Puig, Pont del Rec del Puig, església parroquial de Sant Andreu de Gurb (romànica), Rec de Terrers, Can Jupeta, Can Torrentó, Cal Corbó, la Casanova de Vila-seca, Antigues escoles de Gurb i finalitza a la capella del Beato. Uns 4 km aprox. Dificultat Baixa.

Per la tarda: Passejar-se pel centre històric de Vic és passejar-se pel passat i la història del nostre país. Una ruta senyalitzada permet fixar-se en trenta edificis, tots d’interès històric, arquitectònic o artístic, entre els quals destaquen el Temple Romà del segle II; les muralles del segle XIV; la catedral, els ponts medievals del Remei i de Queralt, la plaça del Mercadal i la casa de la ciutat…

Itinerari previst: Pont del Remei, Hospital de la Santa Creuesglésia i Convent de Sant Domènecesglésia de Sant Antoni Maria ClaretCatedralPalau EpiscopalPont de Queraltles Adoberiesl’Albergueriaesglésia dels Dolors, el Cloquer, Call Jueu,

església de la PietatTemple Romà i Castell dels MontcadaMuralles de Pere III, església i convent de Santa Teresal’Estudiant de Vicesglésia de Sant Felipel Mercadalla Casa de la CiutatCasa natal de Sant Miquel dels Sants i església de Sant Just.

* Lloc i hora de sortida: A) 7:00 Camp de futbol (avinguda de l’Abat Marcet).

  1. B) 7:10 Rambla d’Ègara, 11 (davant Mercadona).

* Tornada: a darrera de la tarda

* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: cost de l’autocar socis 17 € / no socis 20 €
* Cal portar l’esmorzar i dinar.
* El desplaçament d’anada i de tornada es farà en autocar de 30 places.

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 24 de novembre -o abans en cas d’exhaurir-se les places de l’autocar.
* Inscripcions i més informació: al telèfon 609 40 37 50. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores)