1ª etapa: Colliure a Banyuls-sur-mer – Camí Sant Jaume pel Rosselló

ELS CAMINS DE SANT JAUME PER CATALUNYA

Diumenge, 19 de juny de 2016

1ª etapa: Colliure a Banyuls-sur-mer. Uns 19 km, aproximadament.

Itinerari previst: Colliure, Portvendres, Banyuls-sur-mer.

Arribats a Colliure donarem una volt pel nucli de la ciutat, visitarem l’església de Notre-Dame-des-Anges, el Castell reial de Colliure, el cementiri amb la tomba de Machado, abans de posar-nos a caminar. A l’Alta Edat mitjana va ser un lloc fortificat (documentat el 981) aprofitant les característiques del seu port. Formant part del Rosselló es vinculava amb llaços de fidelitat amb els sobirans de Catalunya, els comtes de Barcelona. En aquest context va ser l’any 1207 que Pere I atorgà carta de poblament i a partir d’aquell moment sempre va ser vila reial.

Nosaltres resseguirem  el Sender Litoral que està marcat amb senyals de color groc. També anirem trobant, sovint, pals amb rètols indicadors. Tot el sender intenta seguir la línia de costa, com el camí de ronda i per tant, com que la costa és molt abrupta, es puja i baixa molt sovint. Dalt d’un turó podem veure el fort Sant Elm (Saint Elme, en francès). Es tracta d’una fortalesa ampliada el 1538 sobre una torre anterior. Actualment és un museu d’armes i objectes històrics. Ens acostarem a la punta del Cap Gros per veure les restes d’una extensa bateria militar que devia fer les seves funcions durant la Segona Guerra Mundial.

Arribarem a Portvendres quan fa uns 5 quilòmetres que caminem. Portvendres, amb Cotlliure, va participar activament, els segles XIV i XV, en l’expansió del comerç català per la mediterrània i com a port de Perpinyà exportava draps i vi, mentre que importava espècies, teixits i també esclaus. Deixarem Portvendres i seguirem cap el sud. Arribarem al far de Béar. Aquest far va ser construït l’any 1905 per tal de substituir el del fort de Biarra, que estava massa lluny del mar. Fet de marbre rosa de Vilafanca i de granit, el far es situa a 79 metres sobre el nivell del mar. Inicialment funcionava amb petroli, però es va adoptar l’electricitat l’any 1936.

Des del Cap Béar anem seguirem pel camí recargolat i veurem l’Ansa Santa Caterina. Val a dir que una ansa vol dir una petita badia, per tant una cala.

Ens aproparem a la platja de les Paulilles, topem amb el primer gran mur que es coneix com “dels alemanys”. Diverses platges amples entre Cotlliure i Banyuls van ser protegides, l’any 1944, amb aquests gruixuts murs de formigó sota la direcció dels alemanys. L’objectiu era protegir la costa d’eventuals desembarcaments de tancs dels exèrcits aliats. A la mateixa platja d eles Paulilles trobarem la boca d’entrada de la “Dynamiterie”. Aquí hi havia, des del 1870, una fàbrica, que es va anar fent més gran amb els anys, de dinamita creada per Alfred Nobel. Resseguirem pel camí dels doauniers. La platja del Bernardí, la platja del Forat, la platja dels Elmes i ja de seguida hi serem a Banyuls de la Marenda (Banyuls-sur-Mer, pels francesos). Marenda, el seu nom rossellonès, vol dir maresme, regió costera al mar.

 

DIFICULTAT: BAIXA

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: Estació d’autobusos, a les 7:00 del matí. Tornada: al llarg de la tarda.

* Activitat organitzada conjuntament amb Excursionistes.cat.

* Vocals: Andreu Alcaraz, Carme Carrique i Joan Miquel Aznal.

* Pressupost: cost de l’autocar socis 17 € / no socis 20 € (només autocar), els menors de 18 anys, 7 €. Els associats/des a l’atur 10 €.

* El desplaçament es farà amb un autocar de 55 places. Data límit per fer les inscripcions: dijous 16 de juny o abans, en cas de quedar exhaurides les places

* Inscripcions i més informació: al telèfon 646.615.016 (Només us podem atendre de 19 a 22 hores), o als correus electrònics: amicscamisantjaume.terrassa@hotmail.com, andreualcaraz@gmail.com

Propera etapa: Setembre 2016, Banyuls-Port-Bou

L’organització no es farà responsable dels danys que puguin causar o causar-se els participants derivats d’imprudències o negligències dels mateixos. El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena d’aquestes normes. Es podrá anul.lar la reserva fins a 48 hores abans de la sortida, en cas de fer-ho posteriorment es tindrà que abonar l’import establert.