1a etapa: Granollers – Montmeló – Mollet del Vallès (15,4 km)

VOCALIA DE HISTÒRIA

EL CAMÍ DE SANT JAUME DEL RIPOLLÈS -tram de Granollers a Barcelona-

Us presentem aquest nou projecte d’un cicle de tres excursions mensuals adreçat a donar a conèixer aquesta interessant i propera ruta.

El Camí de Sant Jaume del Ripollès és una ruta de pelegrinatge que entra a Catalunya pel Coll d’Ares (Ripollès) procedent de Perpinyà i del Rosselló i després de passar per Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Vic, Aiguafreda, Granollers, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac i arriba a Barcelona en 12 etapes. Tenim previst recórrer les tres darreres etapes, des de Granollers i la Ciutat Comtal.

 1. Ermita de Santa Margarida de Coll d’Ares – Camprodon (13,9 km)
 2. Camprodon – Sant Joan de les Abadesses (18,1 km)
 3. Sant Joan de les Abadesses – Ripoll (10,2 km)
 4. Ripoll – Sant Quirze de Besora (21,0 km)
 5. Sant Quirze de Besora – Torelló – Manlleu (19,8 km)
 6. Manlleu – Gurb – Vic (13,9 km)
 7. Vic – Tona – els Hostalets de Balenyà (21,7 km)
 8. Els Hostalets de Balenyà – Aiguafreda – el Figaró (22,5 km)
 9. El Figaró – la Garriga – Granollers (17,4 km)
 10. Granollers – Montmeló – Mollet del Vallès (15,4 km)
 11. Mollet del Vallès – la Llagosta – Montcada i Reixac – Santa Coloma de Gramenet (15,6 km)
 12. Santa Coloma de Gramenet – Sant Andreu del Palomar – Barcelona (Portal de la Pau) (11,2 km)

Aquest antic camí -de tradició romana-, que anava de Barcelona a la terra dels francs, ha estat conegut amb diverses denominacions al llarg de la història: – strada franciska (965, Osona) – strada francescha (980, Osona) – strada francisca (982, Osona), via francisca (996, Sant Andreu de Palomar, Barcelonès) – estrada publica per la qual es va a Roma des d’Hispania (1048, Sant Pere de Reixac, Vallès Occ.) – stratam publicam que dicitur franzescha (1154, Reixac, Vallès Occidental) – strata francisca (1159, Vallès Oriental). Posteriorment, evoluciona el nom i es coneix com Camí Ral de Barcelona a Vic i Ripoll, etc.

És una de les tretze rutes jacobees que les associacions dels Amics del Camí de Sant Jaume de Catalunya, estan treballant en la seva recuperació, senyalització i difusió.

Calendari previst

Diumenge, 11 de febrer. 1a etapa. Granollers – Montmeló – Mollet del Vallès (15,4 km)

Diumenge, 17 de març. 2a etapa. Mollet del Vallès – la Llagosta – Montcada i Reixac – Santa Coloma de Gramenet (15,6 km)

Diumenge, 7 d’abril. 3a etapa. Santa Coloma de Gramenet – Sant Andreu del Palomar – Barcelona (Portal de la Pau) (11,2 km)

Diumenge, 11 de febrer de 2024

1a etapa. Granollers – Montmeló – Mollet del Vallès (15,4 km)

Itinerari previst: Granollers (Plaça de la Porxada, carrer de Barcelona, carrer d’Aragó, Camí Ral), cruïlla amb el Camí Català de Sant Jaume, Centre Cívic de Palou, Camí Ral, Can Gurri, Can Batzacs, el Junyent, Can Xico, Passeig Fluvial del riu Congost, Aiguamoll de Can Cabanyes, carrer del riu Congost, carrer del Reguer, Vial del Congost, pont sobre el Congost, Montmeló (carrer de Santiago Russinyol, església parroquial de Santa Maria, carrer de Santa Maria, carrer del Timbaler del Bruc, Ajuntament), Can Botjosa de Montmeló, Camí de Montmeló a Mollet del Vallès, pont sobre el riu Tenes, Mollet del Vallès (carrer del Congost, carrer d’Octavio Lacante Pallison, carrer de Claudi Arañó , carrer de Facund Bacardí i Massó, carrer del Rec de Dalt, carrer de F. W. Sertuner, Parc de Ca l’Estrada, rambla de Pompeu Fabra, carrer de Can Magre, carrer de Roger de Llúria, Can Gomà, església parroquial de Sant Vicenç, carrer de Gaietà Ventalló, carrer de Barcelona, avinguda de la Llibertat, ajuntament de Mollet del Vallès, carrer del Doctor Alexander Fleming, estació RENFE de Mollet-Sant Fost). Uns 14 km aprox.

TRACK: 1a etapa. Granollers – Montmeló – Mollet del Vallès

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/cami-de-sant-jaume-del-ripolles-10-granollers-montmelo-mollet-del-valles-159063860

* Activitat organitzada conjuntament entre la Vocalia de Història d’Excursionistes.cat i Amics del Camí de Sant Jaume de Terrassa.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: Estació RENFE a 2/4 de 8, on agafarem el tren amb sortida prevista a les 7:45 i arribada a l’estació de Granollers-Centre a les 8:36.

* Lloc i hora de sortida de Granollers: Estació RENFE, a les 9:00h

* Esmorzarem a Granollers, abans de començar l’etapa.

* Dinarem a Montmeló.

* Retorn a Terrassa a mitja tarda.

* Vocals: Núria Blanch, Ramon Aranda, Lluïsa Blanch i Francesc Suárez.

* Els desplaçaments d’anada (Terrassa a Granollers) i tornada (Mollet del Vallès a Terrassa) es faran en tren.

* Pressupost orientatiu: bitllet senzill RENFE (anada i tornada) uns 10 €. Consulteu el bitllet recurrent.

NOTES DELS ORGANITZADORS

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 8 de febrer.

* Inscripcions i més informació: al grup de WhatsApp específic o al telèfon 609 40 37 50 (de 18 a 20 hores).

* Tancarem les inscripcions en cas d’arribar a 40 persones inscrites.

* Cada participant s’haurà d’emportar l’esmorzar, dinar de campanya i beguda.

* Propera sortida d’aquest cicle: Diumenge, 17 de març de 2024. 2a etapa. Mollet del Vallès – la Llagosta – Montcada i Reixac –    

    Santa Coloma de Gramenet (15,6 km)

CREDENCIAL: Es facilitarà credencial a tots/es els/les pelegrins/es per posar els segells acreditatius de pas. Cost: 2 €.

OBSERVACIONS:

* Els organitzadors no es fan responsables dels danys que puguin causar o causar-se els participants derivats d’imprudències o negligències d’aquests.

* El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena d’aquestes normes.