2a etapa. Mollet del Vallès – la Llagosta – Montcada i Reixac – Santa Coloma de Gramenet (15,6 km)

VOCALIA DE HISTÒRIA

EL CAMÍ DE SANT JAUME DEL RIPOLLÈS -tram de Granollers a Barcelona-

El Camí de Sant Jaume del Ripollès és una ruta de pelegrinatge que entra a Catalunya pel Coll d’Ares (Ripollès) procedent de Perpinyà i del Rosselló i després de passar per Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Vic, Aiguafreda, Granollers, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac i arriba a Barcelona en 12 etapes. Tenim previst recórrer les tres darreres etapes, des de Granollers i la Ciutat Comtal.

  1. Granollers – Montmeló – Mollet del Vallès (15,4 km)
  2. Mollet del Vallès – la Llagosta – Montcada i Reixac – Santa Coloma de Gramenet (15,6 km)
  1. Santa Coloma de Gramenet – Sant Andreu del Palomar – Barcelona (Portal de la Pau) (11,2 km)

Aquest antic camí -de tradició romana-, que anava de Barcelona a la terra dels francs, ha estat conegut amb diverses denominacions al llarg de la història: – strada franciska (965, Osona) – strada francescha (980, Osona) – strada francisca (982, Osona), via francisca (996, Sant Andreu de Palomar, Barcelonès) – estrada publica per la qual es va a Roma des d’Hispania (1048, Sant Pere de Reixac, Vallès Occ.) – stratam publicam que dicitur franzescha (1154, Reixac, Vallès Occidental) – strata francisca (1159, Vallès Oriental). Posteriorment, evoluciona el nom i es coneix com Camí Ral de Barcelona a Vic i Ripoll, etc.

És una de les tretze rutes jacobees que les associacions dels Amics del Camí de Sant Jaume de Catalunya, estan treballant en la seva recuperació, senyalització i difusió.

 

Calendari previst

Diumenge, 11 de febrer. 1a etapa. Granollers – Montmeló – Mollet del Vallès (15,4 km)

Diumenge, 17 de març. 2a etapa. Mollet del Vallès – la Llagosta – Montcada i Reixac – Santa Coloma de Gramenet (15,6 km)

Diumenge, 7 d’abril. 3a etapa. Santa Coloma de Gramenet – Sant Andreu del Palomar – Barcelona (Portal de la Pau) (11,2 km)

 

Diumenge, 17 de març de 2024

2a etapa. Mollet del Vallès – la Llagosta – Montcada i Reixac – Santa Coloma de Gramenet (15,6 km)

Itinerari previst: Mollet del Vallès (estació RENFE de Mollet-Sant Fost, carrer de Bilbao), riera de Caldes, la Llagosta (carrer de Vic, carrer de Cadaqués, Fita Jacobea de la Llagosta, avinguda Onze de Setembre,  església parroquial de Sant Josep, carrer de l’Estació, avinguda del Primer de Maig, carrer de la Riera Seca), riera seca, Montcada i Reixac (carrer del Mig, carrer Mallorca, carrer Girona, carrer de les Escoles, el Ripoll, església parroquial de Santa Engràcia, carrer Major, passeig de Rocamora, avinguda de la Ribera, Parc de les Aigües, Casa de les Aigües),  carrer de Torre Vella, Camp de futbol Vallbona, Rec Comtal, Torre Baró (avinguda de Vallbona), coll de la Trinitat,  la Trinitat (Casa de l’Aigua, carrer de Palamós, carrer de Sa Tuna, Pont de Sarajevo, carrer de Mireia, plaça de la Trinitat, Creu de terme de Sant Andreu -rèplica-), Sant Andreu (carretera de Ribes, passeig de Santa Coloma, plaça del Baró de Viver), el Besòs, Santa Coloma de Gramenet (passeig Llorenç Serra, plaça de Trias, carrer de Mossèn Jaume Gordi i arribada a l’església Major). Uns 15,6 km aprox.

TRACK: 2a etapa. Mollet del Vallès – la Llagosta – Montcada i Reixac – Santa Coloma de Gramenet (15,6 km)

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/cami-de-sant-jaume-del-ripolles-11-mollet-del-valles-la-llagosta-montcada-i-reixac-santa-coloma-de-159068821

* Activitat organitzada conjuntament entre la Vocalia de Història d’Excursionistes.cat i Amics del Camí de Sant Jaume de Terrassa.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: Estació RENFE a 2/4 de 8, on agafarem el tren amb sortida prevista a les 7:45 i arribada a l’estació de RENFE de Mollet-Sant Fost a les 8:30.

* Lloc i hora de sortida: davant de l’estació RENFE de Mollet-Sant Fost, a les 8:45.

* Esmorzarem a la Llagosta, als quatre km de la sortida.

* Dinarem a Santa Coloma de Gramenet.

* Retorn a Terrassa a mitja tarda.

* Vocals: Núria Blanch, Ramon Aranda, Antonio Moral, Lluïsa Blanch i Francesc Suárez.

* Els desplaçaments d’anada (Terrassa a Mollet del Vallès) i tornada (Santa Coloma de Gramenet a Terrassa) es faran en tren.

* Pressupost orientatiu: bitllet senzill RENFE (anada i tornada) uns 10 €. Consulteu el bitllet recurrent.

NOTES DELS ORGANITZADORS

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 14 de març.

* Inscripcions i més informació: al grup de WhatsApp específic o al telèfon 609 40 37 50 (de 18 a 20 hores).

* Tancarem les inscripcions en cas d’arribar a 40 persones inscrites.

* Cada participant s’haurà d’emportar l’esmorzar, dinar de campanya i beguda.

* Propera sortida i cloenda d’aquest cicle: diumenge, 7 d’abril. 3a etapa. Santa Coloma de Gramenet – Sant Andreu del Palomar – Barcelona (Portal de la Pau) (11,2 km).

CREDENCIAL: Es facilitarà credencial a tots/es els/les pelegrins/es per posar els segells acreditatius de pas. Cost: 2 €.

OBSERVACIONS:

* Els organitzadors no es fan responsables dels danys que puguin causar o causar-se els participants derivats d’imprudències o negligències d’aquests.

* El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena d’aquestes normes.