El Baix Gaià, sorpreses naturals i culturals

Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES

Dissabte, 26 de gener de 2019

Excursió diürna amb bicicleta de muntanya, organitzada pel Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES des d’Excursionistes.cat.

Aquesta ruta es correspon, en bona part, amb el camí dels Castells del Baix Gaià, un itinerari senyalitzat que permet recórrer els diversos castells que s’ubiquen a prop de les aigües del riu Gaià.

El nostre recorregut començarà a la desembocadura del riu Gaià, entre els termes d’Altafulla i Tamarit. Remuntarem el riu aigües amunt i el primer que ens trobarem serà el castell de Ferran. Seguirem cap a la Riera de Gaià i el Catllar, on també podrem gaudir de les seves fortificacions. Seguirem fins a la cua del pantà del Gaià pel camí de la Cativera i travessarem la presa per resseguir aquest embassament per la seva riba esquerra, on passarem pel camí del torrent de Renau. Un cop arribats al nucli de població, continuarem cap a Vilabella, en un camí amb una pujada constant però moderada. Un cop dalt l’altiplà divisarem la població de Bràfim, on arribarem en pocs quilòmetres. D’aquí anirem fins a Montferri, on veurem el santuari de la Mare de Déu de Montserrat, que ens sorprendrà pel seu magnífic modernisme. A continuació, seguirem ruta, per la carretera local, fins a Salomó, on agafarem el tren per tornar. Uns 40 km, la majoria d’ells fàcils, si bé a partir del Catllar, les pujades es fan més accentuades.

* Lloc i hora de sortida: A l’estació de RENFE de Terrassa a les 06:45 h. Agafarem el tren que surt a les 06:54 h i baixarem a l’estació de Barcelona Sants. Allà esperarem el tren que es dirigeix a Tortosa i que passa a les 08:03. Baixarem a Altafulla a les 09:01 hores.

NOTA: No és una ruta circular, però podeu anar en cotxe fins a Sant Vicenç de Calders i us estalviareu canvis de tren. A Sant Vicenç podeu agafar el tren fins a Altafulla (passa a les 08:48 h) i, a la tornada, el tren també us deixarà a Sant Vicenç.

* Tornada: agafarem el tren de les 17.21 hores a Salomó, que ens deixarà a Sant Vicenç de Calders i, allà, canviarem de tren cap a Barcelona.

* Material necessari: bicicleta, casc, material per a possibles punxades, esmorzar i dinar. Com sempre, intentarem parar en algun lloc que hi hagi algun bar per poder prendre el que vulguem, però no us ho podem garantir.

* Vocals: Albert Virto i Xavi Oller.

* Pressupost: bitllet d’anada (Terrassa-Altafulla) i tornada (Salomó-Terrassa).

* És obligatori fer la inscripció (fins el 24 de gener) a l’adreça electrònica cub.sensepresses@gmail.com. Abans d’aquesta data es poden tancar les inscripcions si s’arriba a la xifra adient per a un bon desenvolupament de la pedalada. Si hi ha baixes, l’organització les cobrirà amb la llista de reserva. Els menors han d’anar acompanyats d’una persona adulta.

Ni els organitzadors, ni l’entitat NO es fan responsables dels accidents o danys que puguin rebre o produir els participants, si bé vetllaran per tal d’evitar-los.

Aquesta excursió NO es cap prova competitiva. La intenció és una pedalada per gaudir de les terres del Baix Gaià.