Els Camins de Sant Jaume per la Barcelona Medieval

VOCALIA D’HISTÒRIA

LA BARCELONA MEDIEVAL A ULLS DELS PELEGRINS

Us presentem un nou cicle de visites guiades per Barcelona, els dissabtes al matí.

1a. Dissabte 11 de maig de 2024. Els Camins de Sant Jaume per la Barcelona Medieval.

2a. Dissabte 8 de juny de 2024. Les Muralles medievals de Barcelona.

3a. Dissabte 7 de setembre de 2024. Els Hospitals i llocs d’acollida a la Barcelona medieval.

4a. Dissabte 12 d’octubre de 2024. Els Calls jueus de la Barcelona medieval.

 

1a. Dissabte 11 de maig de 2024.  

Els Camins de Sant Jaume per la Barcelona Medieval

La plaça de Sant Jaume constitueix el centre de la vida social de la ciutat des de la seva fundació en època romana, ja que era el punt de confluència dels dos carrers principals, el cardo maximus i el decumanus. Durant l’edat mitjana i fins al segle XIX va ser un espai reduït i una bona part de l’actual plaça era ocupada per diversos edificis, entre ells l’església de Sant Jaume i el seu cementiri.

Va adquirir el seu actual aspecte entre els anys 1824 i 1840, amb l’enderroc d’aquells edificis i l’obertura dels carrers Ferran i Princesa, completada amb la nova façana de l’Ajuntament, encarada a la façana renaixentista del palau de la Generalitat. Va ser inaugurada el 1840 amb el nom de plaça de la Constitució, en referència a la del 1837. Aquest nom va canviar durant la república, i al final de la guerra civil, amb el franquisme, va ser anomenada plaça de Sant Jaume, en record de l’antiga església.

Des d’aleshores ha estat testimoni dels esdeveniments més importants de la història moderna de Catalunya. Quatre són les rutes utilitzades pels pelegrins que transcorren per l’espai que ocupa la Barcelona medieval:

  1. El Camí de Roma o Via Francisca

El Camí de Roma, és la via de comunicació amb tota la Catalunya Vella i amb Europa. Segueix íntegrament el traçat de l’antiga Via Avgvsta en direcció a Girona i França. Surt de la plaça de Sant Jaume i creua el Portal Major -situat a l’actual plaça de l’Àngel- i es dirigeix cap al nord, passant a la vora de l’antic Vilar de Sant Pere, per arribar al Portal Nou. Al voltant d’aquest camí es van anar formant la Bòria de Sant Cugat, el barri de Sant Cugat, que convertí el camí en els actuals carrers de la Bòria, de Corders i de Carders.

Itinerari: plaça de Sant Jaume, c/ Llibreteria (antigament Baixada de la Presó), plaça de l’Àngel (antiga plaça del Blat), c/ Bòria, plaça de la Llana, c/ Corders, plaça de Sant Cugat, c/ Carders, plaça de Sant Agustí Vell, c/ del Portal Nou, plaça Comerç i Portal Nou. 1,10 km

  1. Via del Llobregat o Via Moresca

És l’antiga via romana del Sud, que sortia, pel Call, del Castell del Portal Nou (en el primer recinte), i el de la Boqueria (en el segon), i que es convertí en els carrers de l’Hospital i de Sant Antoni (en el tercer). Segueix íntegrament el traçat de l’antiga Via Avgvsta en direcció a Tarragona, València i Andalusia. Aquest carrer sortia als camps pel Portal de Sant Antoni, cap a la Creu Coberta, camí de Sants, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Molins de Rei, Martorell, etc.

Itinerari: plaça de Sant Jaume, c/ del Call, c/ de la Boqueria, Porta de la Boqueria (Rambles), c/ de l’Hospital, plaça del Pedró, c/ Sant Antoni Abat, i Portal de Sant Antoni. 1,2 km.

  1. Camí de Barcelona a Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Montserrat

És l’antiga via romana que des de Barcino anava a Ègara (Terrassa), creuant la serra de Collserola i passant per Castrvm Octavianvm (monestir de Sant Cugat del Vallès). Surt de la plaça de Sant Jaume i tot seguint el traçat del decumanus surt del recinte romà per la Porta Praetoria -posteriorment coneguda com el Portal del Bisbe- i arriba al Portal dels Orbs (actual Portal de l’Àngel).

Itinerari: Plaça de Sant Jaume, c/ del Bisbe, Portal del Bisbe, Plaça Nova, c/ dels Arcs, avinguda del Portal de l’Àngel i Portal de l‘Àngel. 0,7 km.

  1. L’antic Camí del Mar

Surt de la plaça de Sant Jaume, pel carrer Llibreteria i després de passar pel Portal Major -situat a l’actual plaça de l’Àngel-, s’encaminava a la platja en línia recta. Quan s’edificà ens convertí en el carrer de l’Argenteria. Al capdavall del camí, al costat de la platja i a prop de la Llevanera o maresma, hi havia, ja al segle X, la parròquia de Santa Maria de les Arenes, origen de la gran església actual i centre d’un grup de cases de gent de marina. Era la ruta seguida -en sentit contrari- pels pelegrins que arribaven a Barcelona per mar, procedents de qualsevol punt de la Mediterrània.

Itinerari: Plaça de Sant Jaume, c/ Llibreteria (antigament Baixada de la Presó), plaça de l’Àngel (antiga plaça del Blat), c/ Argenteria, plaça de Santa Maria, Basílica de Santa Maria del Mar, c/ Canvis Vells, la Llotja de Barcelona, pla de Palau. 0,7 km.

NOTES DELS ORGANITZADORS

Donat que a la ciutat de Barcelona, no és permès visites guiades en grups de més de vint persones, ho farem en grups de quinze participants més els dos guies.

Gestionar un grup nombrós és molt complex, per això us demanem la vostra col·laboració i comprensió a l’hora de fer els grups.

* Activitat organitzada conjuntament entre la Vocalia d’Història d’Excursionistes.cat i Amics del Camí de Sant Jaume de Terrassa.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: Estació RENFE a les 7:45, on agafarem el tren amb sortida prevista a les 8:03 i arribada a l’estació de RENFE de plaça Catalunya (Barcelona) a les 8:47.

* Lloc i hora de sortida de Barcelona: plaça de Sant Jaume, a les 9:30 del matí -ja esmorzats.

* És previst finalitzar als volts de les 12:30 – 13:00 hores.

* L’horari de retorn a Terrassa és optatiu.

* Vocals: Núria Blanch, Lluïsa Blanch i Francesc Suárez.

* Els desplaçaments d’anada i tornada es faran en tren.

* Pressupost orientatiu: bitllet senzill RENFE (anada i tornada) uns 10 €. Consulteu el bitllet recurrent.

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 6 de juny.   

* Inscripcions i més informació: al grup de WhatsApp específic o al telèfon 609 40 37 50 (de 18 a 20 hores).

* Tancarem les inscripcions en cas d’arribar a 30 persones inscrites.

* Cada participant s’haurà d’emportar l’esmorzar i beguda.

OBSERVACIONS:

* Els organitzadors no es fan responsables dels danys que puguin causar o causar-se els participants derivats d’imprudències o negligències d’aquests.

* El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena d’aquestes normes.