VOCALIA DE CULTURA
Diumenge, 29 de maig de 2016
Per aquesta quarta sortida tenim previst visitar diversos elements interessants de la comarca d’Osona: Sant Pere de Casserres, Sant Feliuet i Sant Pere de Savassona, i Tavèrnoles. En el desenvolupament d’aquesta excursió alternarem els desplaçaments en cotxe i a peu.
Monestir de Sant Pere de Casserres. És un dels monuments més excepcionals de l’arquitectura catalana del segle XI. A partir del 1012 començà a haver-hi vida comunitària, si bé fins al 1050 l’església monàstica no fou consagrada. Després dels primers abats, Casserres baixà aviat a la condició de priorat, segurament per no poder mantenir els dotze monjos necessaris per a continuar essent abadia.
Aquest monestir va perdre la independència quan, el 1079, va ser unit al gran monestir de Cluny pels vescomtes d’Osona i Cardona, els seus fundadors, per tal d’assegurar-hi la vida monàstica regular. Aleshores Sant Pere de Casserres es convertí en un priorat depenent d’aquest monestir i va esdevenir el centre administratiu de les possessions de Cluny a Catalunya, les quals estaven formades pels petits priorats de Sant Ponç de Corbera i Sant Pere de Clarà, entre altres.
Sant Feliuet i Sant Pere de Savassona. Savassona en si, és tot un gran conjunt arqueològic entre el que cal destacar les esglésies de Sant Feliuet i Sant Pere de Savassona, i el Jaciment Neolític de Savassona.
Pujarem a dalt del cim del turó, seguint uns esglaons que sembla tenen origen visigòtic i arribem a Sant Feliu de la Roca o Sant Feliuet. Lloc preciós i sorprenent. La petita església té detalls preromànics. Al Pla de Sant Feliuet de Savassona entre els pins roigs, trobem un seguit de blocs de gres aïllats, despresos del Turó de Sant Feliuet. Aquestes pedres gravades amb creus i figures humanes que van des del neolític fins a l’edat mitjana, com la Pedra del Sacrifici, la Pedra del Dau, la pedra de les Bruixes i la pedra de l’Home o pedra del Nen i diferents Pedres Gravades. Són blocs destacats enmig de conreus i de bosc, els quals donen testimoni dels efectes de l’activitat erosiva i al mateix temps de la presència humana des de la prehistòria, formant part del conjunt de jaciments arqueològics que trobem a la zona.
Tavèrnoles. Entre els elements patrimonials de la població destacarem l’església de Sant Esteve de Tavèrnoles que és un perfecte exemple de la més pura ortodòxia constructiva de l’arquitectura llombarda, resolta amb una seguretat de concepció i execució, que palesen la presència d’un gran mestre en la seva construcció.
* Lloc i hora de sortida de Terrassa: estació d’autobusos, a les 7:30 del matí.
* Tornada: a darrera hora de la tarda.
* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.
* Pressupost: uns 15 € aprox. (inclou el cost de l’entrada a Sant Pere de Casserres, la benzina i el llibretó).
* Cal portar l’esmorzar i el dinar.
* El desplaçament d’anada i tornada es farà en cotxes particulars.
* Data límit per fer les inscripcions: dijous 26 de maig de 2016.
* Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).
………………………………………………