La vall del riu Set i fruiters de la plana de Lleida

Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES

Diumenge 10 de març de 2024

Excursió diürna i de tot el dia amb bicicleta de muntanya, organitzada pel Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES des d’Excursionistes.cat.

L’itinerari previst comença a l’estació de Vinaixa, a les Garrigues. Sortirem de la població per l’antiga carretera i ens dirigirem cap a l’Albi. Abans d’arribar-hi, agafarem la carretera local cap a El Vilosell i anirem a trobar el naixement del riu Set, ubicat a l’ermita de Sant Miquel de la Tosca. A partir d’aquí, prenent els camins més propers al curs fluvial del riu Set, l’anirem seguint aigües avall. Un dels primers atractius que trobarem, a part dels seus camins envoltats per boscos de ribera, és la cova del Cintet, una gran balma i punt de pelegrinatge de la zona. Continuarem cap a Cervià de les Garrigues, passant pel pantà  del riu de Gorgs i el camí  dels sentits i, seguidament, per una nova pista ampla, que després es converteix en carretera, arribarem a l’Albagés, des d’on podrem divisar la impressionant presa homònima. Resseguint el camí del riu ens acostarem a les pintures rupestres del Cogul i, per ben a prop del riu, seguirem cap a Aspa. Un cop aquí, recuperarem una mica d’alçada i aviat ja divisarem la ciutat de Lleida. Encara ens quedarà la visita a alguna cabana de pedra seca i els senders estrets que ens conduiran fins a Alfés. Aquí ja comencen les extensions de camps fruiters que ens permetran gaudir dels colors de primavera. Per la plana del Segrià arribarem al Segre i, finalment, entrarem a Lleida, on donarem per acabada la sortida.

Uns 75 km aproximadament, per carreteres locals ben asfaltades, pistes de terra amples i una petita part per senders una mica estrets però ciclables. És una ruta llarga, però  amb un desnivell negatiu al llarg de tot el recorregut. Tot i això, hi ha algunes pujades que haurem de superar.

Podeu consultar la ruta al següent enllaç de wikiloc:

https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/riu-set-vinaixa-lleida-149516242

*  Lloc i hora de sortida: a l’estació de Terrassa-Estació del Nord a les 05:45h. El tren surt a les 06:00 hores. Baixarem a Barcelona-Sants i canviarem al tren, línia R13 (que passa a les 07.04h),  que ens portarà a Vinaixa, on hi arribarem sobre les 09:30h, moment en què començarem a pedalar.

També us podeu desplaçar en cotxes particulars i aparcar a Vinaixa. Si voleu esmorzar allà, cal preveure que cal estar a punt per sortir a pedalar, ja esmorzats, sobre les 09.45h.

* Tornada: en tren des de Lleida-Pirineus a la tarda.

Si torneu directament en tren a Terrassa, caldrà que agafeu el tren de la línia R12 que surt a les 19.29h direcció Hospitalet de Llobregat i que arriba a Terrassa a les 21.52h.

Si heu deixat els cotxes a Vinaixa, caldrà que agafeu el tren de la línia R13 que surt a les 18.38h direcció Barcelona-Estació de França i que arriba a Vinaixa a les 19.15h.

* Material necessari: bicicleta, casc, alguna cosa per picar, esmorzar i dinar. Pararem en algun lloc adient per acompanyar el dinar que portem amb alguna beguda. És important que tothom porti el seu dinar per ser més àgils i poder agafar els trens de tornada.

* Vocals: Xavi Oller i Xavier Garriga.

* Pressupost: bitllets de tren d’anada i tornada (vàlid l’abonament recorrent regional).

* És obligatori fer la inscripció (fins el 9 de març) mitjançant el correu electrònic cub.sensepresses@gmail.com. Podem limitar el nombre de participants. Els menors han d’anar acompanyats de una persona adulta.

Ni els organitzadors, ni l’entitat NO es fan responsables dels accidents o danys que puguin rebre o produir els participants, si bé vetllaran per tal d’evitar-los.

Aquesta excursió NO és cap prova competitiva. La intenció és una pedalada per gaudir dels paisatges que ens ofereix la zona.