Les Muralles i Portals de la Barcelona medieval

VOCALIA D’HISTÒRIA

LA BARCELONA MEDIEVAL A ULLS DELS PELEGRINS

Cicle de visites guiades per Barcelona, els dissabtes al matí.

2a. Dissabte 8 de juny de 2024. Les Muralles i Portals de la Barcelona medieval.

3a. Dissabte 7 de setembre de 2024. Els Hospitals i llocs d’acollida a la Barcelona medieval.

4a. Dissabte 12 d’octubre de 2024. Els Calls jueus de la Barcelona medieval.

2a. Dissabte 8 de juny de 2024.  

Les Muralles i Portals de la Barcelona medieval 

Barcelona és una ciutat fundada pels romans a la fi del segle I AC amb el nom d’Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino. Al segle IV, en motiu de les fortes tensions que es vivien dins les fronteres del decadent imperi, es va dotar a la ciutat d’unes potentíssimes muralles que incorporaven 76 torres i que la van convertir en la població més ben protegida de les costes de l’oest de la Mediterrània. Després de la conquesta franca es van anar reaprofitant alguns trams de les muralles per adossar-hi edificacions i habitatges, mentre que extramurs s’edificaven ravals i burgs a les afores de les portes.

En el segle IV l’Imperi va reforçar i millorar les muralles de Barcino convertint-les en inexpugnables, les més modernes d’occident tant sols superades per les de Constantinoble, aquesta darrera obra de l’enginyeria militar romana va defensar la ciutat gairebé mil anys.

A causa de la guerra amb França Pere II el Gran comença la fortificació de Barcelona l’any 1285 amb murs de tàpia i torres de fusta, finalitzada la guerra el Consell de Cent acabarà de fortificar la Ciutat. Posteriorment serà a causa de la guerra amb Castella de l’any 1357 que el Consell de Cent inicia les obres par a la millora i refortificació d’aquestes muralles.

En l’any 1368 el Consell de Cent va decidir incloure dins de les muralles el nucli de habitatges extramurs del barri del Raval. Després de diverses correccions i ampliacions de la proposta, finalment es decideix incloure les Drassanes dins del perímetre defensiu i s’inicien les obres. L’any 1389 el recinte s’havia tancat en la seva totalitat malgrat que quedaven alguns trams on l’obra encara no era de pedra. Les obres de construcció van continuar el segle següent fins assolir l’aixecament de murs i torres en la totalitat del recinte.

Portals de les muralles

Un cop acabades les obres que encerclaven la ciutat i horts dins de les muralles, Barcelona disposava d’un total de 14 portes, 9 d’elles exteriors i 5 d’interiors. Les portes principals de la ciutat eren el Portal Nou a l’est, i el portal de Sant Antoni a l’oest.

Portals exteriors i Portals interiors

  1. Portal de Santa Madrona
  2. Portal de Sant Pau
  3. Portal de Sant Antoni. Porta principal
  4. Portal dels Tallers
  5. Portal de Sant Sever
  6. Portal dels Orbs -o Cecso de l’Àngel
  7. Portal de Jonqueres
  8. Portal Nou. Porta principal
  9. Portal de Sant Daniel
  10. Portal de Framenors o Portal de Sant Francesc i de la Drassana
  11. Portal de Trentaclaus o Portal dels Ollers
  12. Portal de la Boqueria
  13. Portaferrissa
  14. Portal de Santa Anna

Al llarg del segle XVI es va tancar el front marítim, es va aixecar el Portal de Mar i es va arranjar el sistema defensiu medieval, basat en les altes muralles, per convertir-lo en un sistema defensiu renaixentista que podrà fer front a les noves armes de setge de pólvora de l’artilleria.

Itinerari previst: Plaça de Catalunya, carrer de Pelai, plaça de la Universitat, ronda de Sant Antoni, mercat de Sant Antoni, ronda de Sant Pau, avinguda del Paral·lel, plaça de les Drassanes, passeig de Josep Carner, monument a Colom, la Rambla, plaça de Catalunya, carrer de Fontanella, Via Laietana, carrer d’Ortigosa, carrer de Trafalgar, Arc de Triomf, passeig de Lluís Companys, Parc de la Ciutadella, plaça de Joan Fiveller, avinguda del Marquès de l’Argentera, Estació de França, carrer d’Ocata, Baluard de Migdia i Muralla de Mar, carrer de la Marquesa, Pla de Palau, Llotja de Mar, passeig d’Isabel II, plaça d’Antonio López, passeig de Colom, plaça del Duc de Medinaceli, emplaçament de la desapareguda Torre de les Puces, Portal de la Pau i la Rambla. 10 km.

TRACK: 2. Les Muralles i Portals de la Barcelona medieval (10 km)

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/muralles-i-baluards-de-barcelona-171321570

NOTES DELS ORGANITZADORS

Donat que a la ciutat de Barcelona, no és permès visites guiades en grups de més de vint persones, ho farem en grups de quinze participants més els dos guies.

Gestionar un grup nombrós és molt complex, per això us demanem la vostra col·laboració i comprensió a l’hora de fer els grups.

* Activitat organitzada conjuntament entre la Vocalia d’Història d’Excursionistes.cat i Amics del Camí de Sant Jaume de Terrassa.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: Estació RENFE a les 7:45, on agafarem el tren amb sortida prevista a les 8:03 i arribada a l’estació de RENFE de plaça Catalunya (Barcelona) a les 8:47.

* Lloc i hora de sortida de Barcelona: plaça de Catalunya amb carrer de Rivadeneyra, a les 9:00 del matí -ja esmorzats.

* És previst finalitzar als volts de les 13:30 hores.

* L’horari de retorn a Terrassa és optatiu.

* Vocals: Núria Blanch, Lluïsa Blanch, Antonio Moral i Francesc Suárez.

* Els desplaçaments d’anada i tornada es faran en tren.

* Pressupost orientatiu: bitllet senzill RENFE (anada i tornada) uns 10 €. Consulteu el bitllet recurrent.

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 6 de juny.   

* Inscripcions i més informació: al grup de WhatsApp específic o al telèfon 609 40 37 50 (de 18 a 20 hores).

* Tancarem les inscripcions en cas d’arribar a 40 persones inscrites.

* Cada participant s’haurà d’emportar l’esmorzar i beguda.

OBSERVACIONS:

* Els organitzadors no es fan responsables dels danys que puguin causar o causar-se els participants derivats d’imprudències o negligències d’aquests.

* El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena d’aquestes normes.