Ripoll-Figueres per coll d’Ares – PIRINEXUS (etapes 2-3)

Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES

Dissabte 8 i diumenge 9 de juliol de 2023

Excursió diürna i de tot el dia amb bicicleta de muntanya, organitzada pel Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES des d’Excursionistes.cat.

Aquest mes seguim el petit cicle de sortides en bicicleta que ens portarà a recórrer la ruta Pirinexus, una volta de més de 300 km que, aprofitant les vies verdes i els camins rurals de les comarques de Girona i de la Catalunya nord, ens permetrà anar del Ripollès al Vallespir, l’Alt i el Baix Empordà, el Gironès i la Garrotxa. Una ruta molt completa amb què seguirem pedalant per les nostres contrades al llarg de la segona meitat del 2023.

Podeu consultar la informació d’aquesta ruta a: https://www.viesverdes.cat/pirinexus/

Etapes previstes:

  • Juny 2023: Ripoll-Girona
  • Juliol 2023 (cap de setmana sencer): Ripoll – coll d’Ares – Prats de Molló – Ceret – Figueres
  • Setembre 2023: Figueres-Flaçà
  • Octubre 2023: Girona-Sant Feliu de Guíxols-Palamós-Palafrugell-Flaçà

Aquesta previsió es podrà veure alterada per factors aliens a l’organització, si bé procurarem mantenir-la per la bona planificació de tothom.

L’itinerari previst comença a Ripoll. Sortirem de la població seguint la via verda del Ferro i el Carbó cap a Sant Joan de les Abadesses. Un cop arribats a aquesta població, seguirem cap a Sant Pau de Segúries i Camprodon, pels camins itinerània. A partir d’aquesta última població, enfilarem per carretera el coll d’Ares que, en 15 km i després de passar Molló, ens deixarà a la frontera amb França. Baixarem per la mateixa carretera fins a Prats de Molló i Arles-sur-Tech, per acabar la primera jornada a Amélie-les-bains. El segon dia començarem a pedalar vers Ceret i el Voló, on pujarem cap a coll de Panissars per creuar de nou la frontera. Baixarem cap a la Jonquera i per les pistes i camins senyalitzats arribarem a Figueres, on donarem la sortida per acabada.

Uns 120 km, repartits en dues etapes de 60 km aproximadament cadascuna, amb un desnivell ascendent poc significatiu, exceptuant la pujada als dos colls (el d’Ares, que és força llarg; i el de Panissars, més curt), que farem per asfalt. Tota la ruta transcorre per camins i pistes habilitats com a via verda, molt rodadors i fàcils de seguir.

Podeu consultar el track de la sortida al següent enllaç:

https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/pirinexus-territori-de-frontera-26645884 (Ripoll-el Voló)

https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/via-augusta-per-catalunya-tram-1-coll-de-panissars-figueres-48868427 (coll de Panissars-Figueres)

Falta la part de el Voló-coll de Panissars que no la tenim gravada.

*  Lloc i hora de sortida: a l’estació de la RENFE de Terrassa a les 06.20h. El tren surt a les 06.30 hores (destinació Vilafranca). Baixarem a la Sagrera i canviarem de tren, a la R3, que surt a les 7.15 amb destinació Ribes de Freser. Baixarem a Ripoll a les 9:06 hores. Farem el cafè i començarem a pedalar. En aquesta ocasió, en tractar-se d’una ruta lineal, no hi ha opció de desplaçar-se en cotxe perquè el punt de sortida i arribada estan molt allunyats entre si i no estan connectats per cap transport públic.

* Tornada: en tren des de l’estació de Figueres el diumenge, a partir de mitja tarda.

* Material necessari: bicicleta, casc, esmorzar i alguna cosa per picar. També cal portar el dinar del primer dia.

* Vocals: Xavi Oller i Xavier Garriga.

* Pressupost: bitllets de tren d’anada i tornada. Vàlid l’abonament recurrent regional si el teniu.

* És obligatori fer la inscripció (fins el 5 de juliol) mitjançant el correu electrònic cub.sensepresses@gmail.com. Podem limitar el nombre de participants. Els menors han de anar acompanyats de una persona adulta.

Ni els organitzadors, ni l’entitat NO es fan responsables dels accidents o danys que puguin rebre o produir els participants, si bé vetllaran per tal d’evitar-los.

Aquesta excursió NO és cap prova competitiva. La intenció és una pedalada per recórrer els territoris de la Pirinexus.