RUTA 1714 – (X) CASA–MUSEU RAFAEL CASANOVA I LA VILA DE MOIÀ

Diumenge, 8 de febrer

Desena excursió i cloenda del cicle RUTA 1714. En aquesta ocasió tenim previst visitar entre altres elements vinculats a la temàtica del 1714, la Casa-Museu Rafael Casanova i la vila de Moià, on va néixer l’heroi de la defensa de la ciutat de Barcelona durant el setge de 1714.

La Casa-Museu Rafael Casanova, ubicada a la plaça major de la vila de Moià i gestionada pel Museu d’Història de Catalunya, inclou una interessant exposició sobre la Guerra de Successió i diversos equipaments relacionats amb la cultura i la història moianeses, com l’Arxiu Històric de Moià i el Museu de la Prehistòria.

La vila de Moià és una de les poblacions catalanes que més rememora la Guerra de Successió, perquè hi va néixer un personatge cabdal d’aquest conflicte: Rafael Casanova i Comes, conseller en cap de Barcelona en el moment de l’ocupació borbònica de la ciutat comtal, l’11 de setembre de 1714.

Rafael Casanova va néixer a Moià pels volts del 1660 al si d’una família benestant. De jove, Casanova va estudiar dret a Barcelona i l’any 1686 ja exercia com a doctor en drets a la capital. L’any 1706 fou nomenat conseller tercer de Barcelona i, un any més tard, l’arxiduc Carles li concedí el títol de Ciutadà Honrat de Barcelona. L’any 1713 participà en la Junta de Braços, que va votar per continuar la resistència contra l’exèrcit de Felip V. Al novembre, Casanova va ser elegit conseller en cap de Barcelona, càrrec que comportava també el comandament de la Coronela, la milícia gremial de la ciutat. L’11 de setembre de 1714, quan les tropes borbòniques assaltaven Barcelona, Casanova fou ferit en combat.

La visita a Moià. Al davant de la Casa-Museu Rafael Casanova s’ubica l’església parroquial de Santa Maria de Moià, principal edifici barroc de la vila, amb un imponent portalada i un majestuós campanar barrocs. Un altre important edifici d’aquesta època és el convent dels Escolapis, de la fi del segle XVII. És un gran edifici quadrat amb una església barroca i un petit claustre interior.

Moià recorda, any rere any, la trajectòria de Rafael Casanova durant la Festa Barroca, que se celebra pels volts de l’11 de Setembre.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: estació d’autobusos, a les 8:00 del matí.

 

* Tornada: a mitja tarda.

 

* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

 

* Pressupost: 12 € desplaçaments + 3 € (entrada a la Casa-Museu Rafael Casanova)

 

* Els desplaçaments d’anada i tornada es faran en vehicles particulars (places limitades).

 

* Inscripcions i més informació: cal fer la inscripció abans de les 20 hores del dijous 5 de febrer al 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).

 

* Cal portar-se l’esmorzar, el dinar i si es vol també el berenar.