RUTA DEL LLOBREGAT (Berguedà – Bages – Baix Llobregat)

VOCALIA D’HISTÒRIA

Us plantegem un nou cicle d’excursions adreçat a recórrer el traçat del riu Llobregat. Travessa Catalunya de Nord a Sud passant per les comarques del Berguedà, el Bages i el Baix Llobregat, i una trentena de municipis, des del seu naixement a les Fonts del Llobregat a Castellar de n’Hug a 1.295 m d’altitud, fins a la seva desembocadura prop del Prat de Llobregat, al llarg d’uns 170 km.

El nom deriva del llatí rubricatus, mot que significa vermell i fa referència a les tonalitats vermelloses de les seves aigües. El Llobregat dóna vida al procés d’industrialització de Catalunya des del començament del segle XIX, i encara fa anar moltes turbines en instal·lacions fabrils. Durant els segles XIX i XX, a la conca del Llobregat s’hi van instal·lar nombroses indústries que aprofitaven la seva energia i aigua, destacant-ne les anomenades colònies tèxtils.

Visitarem aquells elements patrimonials, arquitectònics i naturals situats al seu entorn. A les seves ribes trobarem nombroses poblacions i edificacions, així con infraestructures que han permès al llarg dels temps treure-li tot el seu profit, serveixi com a exemple la medieval Sèquia de Manresa –encara en ús-.

Sobre aquest curs fluvial han estat construïts –en els darrers 2000 anys- ponts per creuar-lo. Alguns es conserven més o menys integres, molts van ser transformats, i altres han desapareguts.

Però no sempre el riu a aportat beneficis i prosperitat. En ocasions han estat tragèdies i destrucció. A tall d’exemple esmentarem que entre les grans riuades que es recorden, es destaquen les dels anys 1579, 1617, 1842, 1850, 1898 i 1907.

CALENDARI PREVIST

 

RUTA DEL LLOBREGAT

 

data etapa tram km
Maig 1 Castellar de n’Hug – Fonts del Llobregat – la Pobla de Lillet 10,97
Juny 2 La Pobla de Lillet – Guardiola de Berguedà 15,45
Setembre 3 Guardiola de Berguedà – Sant Corneli – Sant Jordi de Cercs 15,29
Octubre 4 Sant Jordi de Cercs – Berga   9,83
Novembre 5 Berga – Sant Quirze de Pedret – l’Ametlla de Casserres – Gironella 15,28
Desembre 6 Gironella – Puig-reig – l’Ametlla de Merola – Navàs 20,19
Gener 7 Navàs – Balsareny – Sallent – Cabrianes – el Pont de Cabrianes 19,83
Febrer 8 El Pont de Cabrianes – Navarcles –el Pont de Vilomara 15,60
Març 9 El Pont de Vilomara – Sant Vicenç de Castellet –Monistrol de Montserrat 20,37
Abril 10 Monistrol de Montserrat – Olesa de Montserrat – Martorell 23,64
Maig 11 Martorell – Sant Andreu de la Barca  – Pallejà – Sant Vicenç dels Horts 17,01
Juny 12 Sant Vicenç dels Horts – Sant Boi de Llobregat – el Prat de Llobregat 21,40