(XI) CIUTADELLA IBÈRICA DE CALAFELL – CASTELL DE LA SANTA CREU DE CALAFELL

VOCALIA DE CULTURA

Dissabte, 2 d’abril de 2017

Per aquest mes d’abril, tenim previst visitar alguns dels elements patrimonials de la població de Calafell (Baix Penedès).

Ciutadella Ibèrica de Calafell. La Ciutadella ibèrica de Calafell és un dels jaciments més singulars del nostre país. La seva reconstrucció in situ la converteix en un recinte idoni per conèixer i interpretar com vivien els ibers. Un viatge al temps dels ibers. Descobrireu i reviureu la història d’aquests avantpassats nostres.

És un singular equipament cultural on vint anys d’excavacions arqueològiques han permès la reconstrucció “in situ” d’aquest jaciment. Després de rigorosos estudis, els arqueòlegs han reproduït l’aspecte que les seves muralles, carrers i cases devien tenir vers del segles VI al I a.C. La seva visita està pensada com un salt en el temps que us permetrà conèixer les formes de vida, els costums i els trets fonamentals de la cultura ibèrica. Descobrireu i reviureu la història d’aquests avantpassats nostres, alhora que us introduireu en l’apassionant món de l’arqueologia.

Castell de la Santa Creu de Calafell

Dotat d’una magnífica panoràmica damunt les planes de Calafell, hi ha el turó del castell. Hi arribareu després d’un seguit d’estrets carrers de regust medieval popular. Al llarg de la primera meitat del segle XI el turó fou encastellat a causa de la conquesta i repoblació del territori enfront dels musulmans. Al seu recer va créixer el nucli de Calafell.

El visitant pot veure restes de la necròpolis medieval, amb tombes excavades a la roca. Damunt l’església hi ha el comunidor, edifici quadrat i obert als quatre vents que era destinat a allunyar les tempestes i els dimonis i a beneir el terme. Les muralles del castell deixen veure, encara avui, les espitlleres per a bombardes, construïdes a finals de la Baixa Edat Mitjana, així com el pou i la gran cisterna central, també medievals.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: Estació de RENFE, a les 7:20 del matí. (hora de sortida del tren 7:37).

* Tornada: al llarg de la tarda.

* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: 15-17 € (inclou tren d’anada i tornada + visita guiada + llibret).

* Cal portar l’esmorzar i el dinar.

* Els desplaçaments de Terrassa a Barcelona (Sants) i de Barcelona a Calafell. es farà en tren

* Data límit per fer les inscripcions: dijous, 30 de març.

* Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).

……………………………………………………