(XIX) SANT SEBASTIÀ DELS GORGS – SANT MARTÍ SARROCA (Alt Penedès)

VOCALIA DE CULTURA

Diumenge, 24 de febrer de 2019

Després d’un breu parèntesi, us proposem una interessant sortida per conèixer i gaudir de les visites guiades a dos conjunts monumentals molt interessants per l’Alt Penedès: Sant Sebastià dels Gorgs i Sant Martí Sarroca.

Sant Sebastià dels Gorgs. El lloc dels Gorgs es documenta per primera vegada l’any 976, però fins el 1024 no es tenen notícies de Sant Sebastià. L’església es va convertir en monestir l’any 1030. Poc temps va esdevenir el principal monestir del Penedès, l’Anoia i el Baix Llobregat.

El monument monacal s’aixeca, amb el seu campanar superb, al centre de Sant Sebastià dels Gorgs. Actualment, i després de la restauració del 2011, del claustre romànic es conserva íntegrament l’ala nord, formada per dues parelles d’arcs que recolzen en pilars i columnes de capitells bellament esculpits.

El visitant, podrà gaudir d’un circuit dins del recinte del monestir i l’església on s’explica el context i evolució històrica de l’edifici, i la vida quotidiana i organitzativa que tenien els monjos benedictins medievals que vivien en aquesta joia del romànic penedesenc.

El conjunt monumental de Sant Martí Sarroca, situat estratègicament al capdamunt del turó de La Roca, està considerat monument histórico-artístic d’interès nacional.

L’església de Santa Maria, consagrada el 1204, va ser construïda al llarg del segle XII al damunt de les ruïnes d’una església del segle X. Destaca el seu meravellós absis, el més ric de Catalunya i un dels millors del romànic europeu, i la peculiar forma amb què es va fer la construcció del cimbori, la cúpula del qual descansa sobre petxines, en comptes de trompes, cas únic a Catalunya. El baptisteri i el campanar són del segle XVI. El portal de ponent i les dues capelles interiors són renaixentistes. La nau neoclàssica és del segle XVIII. Al seu interior destaca el retaule gòtic de l’Ascensió del Senyor del 1415 i el retaule barroc del Santíssim del 1718.

El Castell dels Santmartí va ser construït el segle X per ordre de Galí de Santmartí. A l’ala nord, trobem la façana autèntica amb finestres gòtiques i romàniques, és la Sala Gòtica, adequada com a espai gastronòmic per a actes públics i privats. La nau del migdia és del segle XVI, com d’altres indrets del castell, i es fa servir com a espai d’exposicions artístiques. A la Sala Ponent s’hi celebren convencions i actuacions culturals, és una ala amb un gruixut talús i dues torres circulars a banda i banda, del segle XII. Els baixos contenen el Museu Municipal, amb peces d’interès entre les quals destaquen els fragments d’un monument funerari pre-romà, que data dels segles III a II aC i el cap d’una Venus del segle I dC.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: estació d’autobusos, a les 8.00.
* Tornada: al llarg de la tarda

* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: 15 € aprox. (inclou desplaçaments d’anada i tornada, entrades de les visites guiades a Sant Sebastià dels Gorgs i Sant Martí Sarroca i llibret)
* Cal portar l’esmorzar i dinar de campanya.

* Els desplaçaments d’anada i tornada es faran en cotxes particulars.

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 21 de febrer.
* Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).