(XV) TERMES ROMANES DE CALDES DE MALAVELLA (la Selva)

VOCALIA DE CULTURA

Diumenge, 12 de novembre de 2017

Us proposem una interessant sortida per conèixer les termes romanes i altres elements arquitectònics de Caldes de Malavella. Caldes de Malavella es va formar com a població durant l’època romana gracies a les seves aigües termals. Aquestes seran aprofitades, per primera vegada de forma racional, pels pobladors d’aquesta època, els quals construiran les termes.

Les primeres restes que ens indiquen la presencia d’establiments d’època romana a Caldes son del S. I-II A.N.E. (època republicana). Del funcionament de les termes no podem parlar amb seguretat, que tingués lloc abans del S. I, però ben segur que la fundació de la Caldes romana, sigui en un segle o en un altre, es gracies a les seves aigües.

Els romans tenien el costum de prendre banys termals, degut que la hidroteràpia va agafar importància en el camp de la medicina. Aquesta receptava en molts casos les aigües de les termes pel tractament de les malalties reumàtiques i digestives. D’altra banda, els romans ja demostraven molta afecció als banys en general i a la higiene.

Amb la romanització, aquest costum s’introduí als pobladors de Catalunya i així, a part del de Caldes de Malavella, trobem l’aprofitament de les aigües termals de Caldes de Montbui i Caldetes. Igualment, les termes es generalitzaren a l’lmperi romà durant el S. I.

Les termes d’aigües salutíferes eren llocs de tractament terapèutic que s’apartaven dels ambients de distracció i reunió de les termes ciutadanes. Els pacients i usuaris, agraïts pel seu guariment o per la millora de les seves malalties, oferien ofrenes de diferents consideracions a la divinitat de la font, la qual solia ser representada típicament per Apol·lo.

Gent de diferents poblacions i diferents classes socials acudien als establiments d’aigües termals per tal de curar les seves malalties, i també com devots de les divinitats.

Aquae Calidae –és el nom de Caldes de Malavella en època romana- tindrà la consideració de municipi de dret llatí, privilegi que nomes una quinzena de les poblacions que llavors hi havia a les terres del que avui es Catalunya, van tenir.

Els seus edificis termals van ser dos: el del Puig de les Animes i el del Turó de Sant Grau, separats un centenar de metres l’un de l’altre. Sembla que van funcionar simultàniament i es van utilitzar, almenys, des del S. I al S. IV. Es van construir amb roca granítica local explotada molt properament al lloc.

La visita comença amb un guiatge a l’exposició del jaciment del Camp dels Ninots, situada a Cal Ferrer la Plaça. Continua fins al monument declarat Bé d’Interés Nacional, les Termes Romanes, seguidament es visita l’Església de Sant Esteve, cases modernistes, les rambles, fonts termals i el nucli medieval. Finalment s’arriba a la Plaça de l’Ajuntament on cada diumenge se celebra un mercat setmanal. Té una durada d’1 hora i 30 minuts aproximadament.

Com a complement d’aquesta sortida, tenim previst visitar l’ermita de Sant Maurici i les restes del Castell de Malavella. Aquesta ermita és situada al costat del castell de Malavella, del qual només en resten alguns vestigis, i construïda aprofitant una antiga torre com a absis. L’edifici és del segle XIX.

* Lloc i hora de sortida: estació d’autobusos de Terrassa, a les 7:30.
* Tornada: a mitja tarda.

* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: cost de l’autocar socis 17 € / no socis 20 € + 3 € (visita guiada a les termes romanes i altres elements arquitectònics de Caldes de Malavella).

* Cal portar l’esmorzar i dinar.

* El desplaçament d’anada i de tornada es farà en autocar de 30 places.

* Data límit per fer les inscripcions: dimecres 8 de novembre –o abans en cas d’exhaurir-se les places de l’autocar-.

* Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).