(XVII) SANT JAUME DE FRONTANYÀ – SANTA MARIA DE LLUÇÀ (Berguedà)

VOCALIA DE CULTURA Diumenge, 13 de maig de 2018 En aquesta ocasió us plantegem una excursió pel Berguedà, visitant 2 pobles (Sant Jaume de Frontanyà i Lluçà), on podrem gaudir de 3 elements

VOCALIA DE CULTURA

Diumenge, 13 de maig de 2018

En aquesta ocasió us plantegem una excursió pel Berguedà, visitant 2 pobles (Sant Jaume de Frontanyà i Lluçà), on podrem gaudir de 3 elements emblemàtics del romànic llombard –o primer romànic- de Catalunya:

L’Església romànica de Sant Jaume de Frontanyà.
Del segle XI és un exemple molt interessant del romànic a Catalunya, gràcies al seu cimbori de dotze costats, únic al país. La puresa de línies i volums, l’austera però elegant decoració llombarda fan que l’església sigui un exemplar de visita obligatòria per a tots els admiradors del l’art romànic procedents d’arreu del món.

Monestir Romànic de Santa Maria de Lluçà
Lluçà compta amb un dels patrimonis romànics més impressionant de Catalunya: Santa Maria de Lluçà amb tot el seu conjunt (Claustre, Pintures…).

El Romànic a Lluçà és dels segles XI al XIII. Ens trobem amb obres realitzades amb la modalitat del denominat “primer romànic” o romànic llombard, que se situa aproximadament entre els anys 1035 i 1100.
Santa Maria de Lluçà és, doncs, la joia de la corona del Romànic al Lluçanès. No és per la seva grandesa, sinó pel seu conjunt i la seva història. Trobem doncs, un conjunt d’obres romàniques molt valuoses.
Per exemple la Porta Ferrada, el Claustre amb els seus 22 capitells, les sepultures amb les seves inscripcions en llatí, el conjunt de set pintures murals, la rectoria, una talla de la verge Maria, la Creu amb Crist, el Frontal d’Altar.

Santa Maria, al segle XII es va convertir en canònica agustiniana que es mantenia gràcies a les donacions dels Lluçà. La canònica va començar a decaure al segle XIV fins a extingir-se al XV amb l’ajuda dels terratrèmols de 1428 i 1448, els quals van destrossar el campanar, la volta de l’església, la façana. Des de 1591 les canòniques estaven prohibides pel papa, de manera que el monestir va quedar unit als canonges de la catedral de Barcelona, la qual va ser l’administradora dels seus béns fins a mitjan segle XIX.

Els seus retaules i alguna escultura es van destruir durant la Guerra Civil espanyola. L’any 1956 van ser descobertes unes pintures murals gòtiques situades sota el cor de l’església que es guarden en dependències annexes al claustre.

Capella rodona de Sant Vicenç del Castell de Lluçà
Es troba al peus del Castell de Lluçà. Apareix documentada els anys 988 i 1006 que és quan hi foren jutjats els testaments sacramentals els senyors del castell: Sunifred I i Guisad I. Va ser la capella dels senyors del castell i el seu declivi va unit amb la decadència del castell. Al segle XV va desaparèixer el culte. És una església del segle XI, de planta circular, una tipologia de les quals n’hi molt poques a Catalunya.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: estació d’autobusos, a les 7:00 del matí.

* Tornada: a darrera de la tarda.

* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: cost de l’autocar socis 17 € / no VOCALIA DE CULTURA