Festa dels Romeus. Un Pelegrinatge en el Temps – 2024 (Monistrol de Montserrat)

VOCALIA DE CULTURA

Diumenge, 28 de gener de 2024

Romeus és una festa nascuda amb la voluntat de donar rellevància a una tradició que Monistrol manté des del s. XVI. La Festa esdevé per als qui la visiten i la viuen des de dins un viatge al Monistrol del segle XVI, una població que viu els embats de la pesta bubònica i els estralls que causa en el dia a dia de la gent que hi viu i les activitats que hi desenvolupen. Romeus és una festa que pretén apropar els orígens de la Festa Major d’Hivern i fer-los conèixer des d’un vessant educatiu alhora que lúdic mitjançant, sobretot, la teatralització dels fets històrics que tenen lligam amb l’època de la pesta.

El poder feudal del Monestir de Montserrat sobre Monistrol i la seva influència sobre el Consell de la Vila, l’eminent construcció del nou temple parroquial de Sant Pere i els oficis que la conformen, les escenes quotidianes del municipi al mercat o a la font del gremi dels paraires i sobretot els efectes mortífers de la pesta sobre els monistrolencs són els actes que seran el fil conductor d’aquesta impactant i antiga història que culminarà amb la sanació dels monistrolencs mercès al miracle del patró del municipi: Sant Sebastià.

Ens desplaçarem des de Terrassa en tren fins a l’estació de Castellbell i el Vilar. A continuació caminarem fins a Monistrol de Montserrat passant per l’església de Sant Antolí, on alguns estudiosos plantegem que al seu entorn es va originar la primitiva població que posteriorment es va desplaçar fins al medieval Monistrol.

Itinerari previst: Estació RENFE de Castellbell i el Vilar – Monistrol de Montserrat, Camí de l’estació, la Bauma, la Felisa, Casa Pobill, església de Sant Antolí, Camí de Sant Antolí, el Llobregat i Monistrol de Montserrat. Uns 4,5 km aproximadament.

Aprofitarem per visitar diferents elements arquitectònics de Monistrol: el Pont gòtic sobre el Llobregat, Palau Prioral, Plaça porxada del Bo-Bo, carrer de Sant Joan, la Font Gran, església de Sant Pere, Es Pilons, Aqüeducte de Cal Pla o Can Gibert entre altres.

* Activitat organitzada conjuntament entre la Vocalia de Cultura d’Excursionistes.cat i Amics del Camí de Sant Jaume de Terrassa.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: Estació RENFE de Terrassa, a les 8:15.

* Arribada a Monistrol de Montserrat: a les 10:00 hores.

* Retorn a Terrassa a mitja tarda.

* Vocals: Núria Blanch, Ramon Aranda, Isidre Isern, Lluïsa Blanch i Francesc Suárez.

* Els desplaçaments d’anada i tornada es faran en tren.

* Pressupost: bitllets de tren 8-10 €.

NOTES DELS ORGANITZADORS

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 25 de gener.

* Inscripcions i més informació: al grup de WhatsApp específic o al telèfon 609 40 37 50 (de 18 a 20 hores).

* Cada participant s’haurà d’emportar l’esmorzar, dinar i beguda.

OBSERVACIONS:

* Els organitzadors no es fan responsables dels danys que puguin causar o causar-se els participants derivats d’imprudències o negligències d’aquests.

* El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena d’aquestes normes.

………………………………..