4a etapa : COLLBATÓ – CARRETERA BP-1213 | SITGES – CANET DE MAR

VOCALIA  DE  SENDERS  DES  DE  2008

CAMINS  DEL  SENDER  DE  GRAN  RECORREGUT  DE  CATALUNYA     GR 5

Conegut   com   el  SENDER   DELS   MIRADORS
(SITGES  –  CANET  DE  MAR)

Dissabte, dia 28 de gener

   El municipi de Collbató s’estén el vessant meridional de la muntanya de Montserrat, a la comarca del Baix Llobregat. La seva economia tradicional ha estat basada en l’agricultura, i també la industria, encara que hi es molt escassa. La creació de nombroses urbanitzacions (a la qual quina es mes bonica), han donat un nou caire al municipi. El seu nom prové de Colle Betonis, és a dir, el nom geogràfic de coll més un antropònim germànic; des d’abans del any 1065 pertanyia als vescomtes de Barcelona; des de molt aviat el lloc fou fortificat per la seva situació. El castell de Collbató vigilava l’estrada pública (documentada el l’any 991) que duia a les valls altes de l’Anoia i el Gaià. La cova del Salnitre és un dels atractius del poble.

   De Santa Maria de Montserrat sens descriu; el Monestir benedictí situat al vessant est de la muntanya de Montserrat, encarat cap al Bages. El primitiu santuari benedictí, fundat per l’Abat Oliva (segle XI), es transforma al llarg dels segles fins arribar a l’esplendor del monestir actual; el conjunt de construccions és força irregular a causa del terreny accidentat. Va ser un dels primers monestirs catalans que va instal·lar una impremta i la seva biblioteca era considerada la millor proveïda de Catalunya. La façana principal construïda després del 1939 per Francesc Folguera amb relleus de Joan Rebull, dóna pas a l’atri de la basílica, format pel claustre de l’abat Argeric (segle XVIII). La basílica fou consagrada el 1592. Malmesa durant la guerra del Francesc, fou substituïda per l’actual. La imatge nomenada Moreneta pel color fosc de la cara i de les mans, és una talla policromada del final de segle XII o del principi del XIII. La Mare de Déu de Montserrat és la patrona de Catalunya. Del interior del monestir cal destacar la Sala Gòtica, el claustre neoromànic, de dos pisos, construït per Puig i Cadafalch (1925) i el reflector del segle XVII, reformat notablement per Puig i Cadafalch. La biblioteca i l’arxiu contenen un important fons bibliogràfic (cal esmentar el Llibre Vermell). Fora del clos del monestir, son notables la pinacoteca i el museu.

   Avui sortirem de la comarca del Baix Llobregat i anirem caminant per al sender de llarg recorregut tipus GR, i que ens portarà fins a la següent comarca que serà la del Bages..

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Itinerari previst (resumit):

   COLLBATÓ, pal indicador, plaça de l’Església punt de confluència amb el GR 172 i aquest GR com el que fem GR 5 continuaran junts fins el Monestir de Montserrat, es pren el passatge de la Salut i el carrer del mateix nom (390 m); ERMITA DE LA SALUT, se segueix la carretera (395 m); COVA DEL SALNITRE, pocs metres abans de la cove es pren un camí en direcció est, es tracta del denominat camí de les Canals (485 m); Bifurcació, pal indicador, punt de confluència em el GR 6 i també el GR 172 i també punt o final del GR 6-1; aixi’ns continuem em el GR 5 que estarà ben acompanyat (430 m); COLL DE LA FITA, belles panoràmiques envers el Baix Llobregat, el Vallés Occidental, Sant Llorenç del Munt et (650 m); PLA DELS SOLDATS, s’arriba a una pista que a l’esquerra baixa a Collbató; punt de confluència amb el PR-C 19 (850 m); SANT MIQUEL, l’ermita queda a l’esquerra de la pista (825 m); Bifurcació, es deixa a la dreta el camí que va a la Creu i mirador sobre la vall del Llobregat i el monestir de Montserrat  (805 m); MONESTIR DE MONTSERRAT, placa de la Font, aquí es deixant els GRS que tambe pujaven am nosaltres menys un, que es el GR 96  (725 m); ESTACIO SUPERIOR DE L’AERI, es deixa aquesta estació a la dreta (715 m); Bifurcació, pal indicador, punt d’inici o final de la variant del GR 5-1 que va pap a la Santa Cova (625 m); COLL DE LES BARANES, hi han bones vistes sobre la vall del Llobregat (625 m); Central eléctrica, s’acaba la canal i la central queda a l’esquerra (435 m); PLA DE SANT BERNAT, a la dreta molt aprop queda un mirador sobre la vall del Llobregat (310 m); Bifurcació, punt de confluència amb el GR 96 (290 m); Carretera BP-1121, es pren la carretera a l’esquerra (185 m); MONISTROL DE MONTSERRAT, a la plaça de la font gran es el punt de confluència del PR-C 19 (170 m); RIU LLOBREGAT, es travessa pel pont i a l’altre costat es pren el carrer que fa pujada (110 m); LA COMA, la casa queda a la dreta (155 m); HOSTAL DE LA CREU DE LA GUARDIOLA, les runes del antic hostal quedant a l’esquerra (250 m); Bifurcació, prop de la bifurcació es deixa la pista i es pren un camí a la dreta que baixa fort (200 m); Carretera BP-1213, punt i final d’aquest nou tram (145 m),

Distància:     17,210 kilòmetres.

Dificultat:     Mitjana, Mig alta.

Vocals:          Núria Arnan, Antònia Roman i Isidre Isern.

Sortida:         A les 7h 00′ del matí en el camp de futbol del Terrassa. A les 7h10 davant del McDonald’s de la Rambleta.

Pressupost:   17€  per persona.

Inscripcions: Al telèfon 649 425 011 (vespres) abans del 20 de gener.

Notes:

El desplaçament es farà amb un vehicle de 32 o 40 places; en el cas d’exhaurir-se les places, es donarà per tancada la llista d’inscrits.

L’organització no es farà responsable dels danys que puguin causar o causar-se els participants durant l’etapa programada del present GR.

Tots els que estiguin inscrits tenen el deure de fer efectiu les despeses de la seva plaça d’autocar.

El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena de les  normes donades pels guies, o de les que donaran; a més de les anunciades en iniciar cada sortida per fer l’etapa o tram de l’actual GR.