8a etapa : AIGUAFREDA – SANT MARTI DEL MONTSENY (SENDER DELS MIRADORS)

VOCALIA  DE  SENDERS  DES  DE  2008

CAMINS  DEL  SENDER  DE  GRAN  RECORREGUT  DE  CATALUNYA     GR 5

Conegut   com   el  SENDER   DELS   MIRADORS (SITGES  –  CANET  DE  MAR)

Dissabte, dia 29 de setembre

   Aquesta fou l’etapa que ens va quedar per fer durant el curs passat, i avui es quan la retrobem pro sense que hi així altres excursions per la geografia catalana.

   Començaré  parlant de Sant Pere de Bertí, situat al municipi de San Quirze Safaja, era l’antiga parroquià i punt de referencia del sector de Bertí, a la comarca del Moianès. La parroquià està documentat des de l’any 1031; però l’església actual és un bon edifici que va ésser renovat durant els segles XIV – XV, es va fer de volta massissa i apuntada, però fou desgraciadament espoliat l’any 1936. Sant Quirze Safaja i Bertí eren les dues parròquies de l’antic terme de la baronia i després comtat de Centelles i fou aquesta comuna tradició històrica la que propicià la seva unió malgrat les dificultats de comunicació entre si.

   El municipi d’Aiguafreda és l’últim conegut d’aquesta caminada. Aquest municipi està a la comarca del Vallès Oriental, i els principals recursos econòmics són la industria tèxtil i com no, els mobles. La població està situada a la riba esquerra del riu Congost, en l’eix que formava l’antiga via consular romana que comunicava Barcelona amb la ciutat de Ausa (Vic), que va donar-li l’existència; pràcticament unida a la barriada de l’Abella, del municipi de Sant Martí de Centelles, a la qual es comunica per un pont de tres arcades de l’any 1740 sobre el riu Congost.

   Va néixer com a barriada d’una ferreria que ja existia per allà mes o menys l’any 1553. Durant el segle XVII es va edificar un grup de cases, sobre l’any 1622 es comptabilitzen unes 15 famílies. El conjunt s’anomenava barri de les Ferreries. En l’any 1675 s’hi edificà una esglesiola dedicada a la Immaculada Concepció, que ja en l’any 1877 va ser erigida parròquia. Hi ha cases dels segles XVII i XVIII, però el conjunt de la població té l’aspecte d’un poble modern a causa de la construcció de diversos nuclis residencials.

   Sortirem de la comarca del Vallés Oriental i anirem fent pujades des d’Aiguafreda per Can Puig Agut, pel Collet de Sant Martí, pel Pla de la Llacuna i fins arribar a la Bifurcació en direcció cap a Cànoves, i aquí s’acabaria la pujada, un cop fet aixó seguirem avui també per la comarca del Vallés Oriental.

 Itinerari previst (resumit):

   AIGUAFEDA, plaça amb el monòlit del GR 2 i del GR 5 (405 m). RIERA DE L’AVENCÓ, es creua el pont de la carretera (400 m). Bifurcació, és deixa la pista que va cap al molí de l’Avencó i se’n pren un a la dreta (410 m). Bifurcació, es deixa la pista i s’agafa un camí a l’esquerra (480 m). Cruïlla, es creua una pista i se segueix la que portàvem (565 m). Bifurcació, es pren una pista a la dreta sota una línia elèctrica (655 m). CAN PUIG AGUT, les runes de la casa i una pista queden a la dreta (675 m). Cruïlla, es creua la pista i es continua vers el sud-oest (715 m). Bifurcació, passats 150 metres es creua la pista i es continua pel mateix camí (755 m). Bifurcació, s’arriba a una altre pista que se segueix direcció sud (875 m). TURO DELS REIS, es deixa una pista a la dreta (935 m). COLLET DE SANT MARTÍ, val la pena pujar al Tagamanent ja que son uns 10 minuts (965 m). CAN BELLVER, (1.005 m). CA L’AGUSTÍ, el grup de cases queda a l’esquerra (1.030 m). PLA DE LA LLACUNA, es continua per la pista en direcció nord-est (1.150 m). PLA DEL CAFE, punt inici/final de la variant del GR 5-2, magnífiques vistes sobre tot el massís del Montseny i la vall de la Tordera (1.190 m). SOT DEL BASAU, es creua la riera de la Castanya (845 m). EL VILAR, gran masia amb una era al davant que queda a l’esquerra (720 m). FONT DEL VILAR, queda en una raconada al costat del torrent del Sol de l’Adrobau (720 m). MOLI D’ADROBAU, queda a la nostra esquerra (640 m). Trifurcació, s’agafa la pista direcció nord-est, i una bella vista vers el fons de la vall que s’obre amb el massís del Turó de l’Home (675 m). Bifurcació, es deixa una pista a la dreta que baixa a can Jaume Llavina (660 m). Pla, es deixa la pista i es va a la dreta, un camí que va paral·lel a la carretera (635 m). SANT MARTÍ DEL MONTSENY, punt i final de la present etapa (650 m).

Distància:     18,680 kilòmetres.

Dificultat:     Mitjana – mitjana alta

Vocals:          Núria Arnan, Antònia Roman i Isidre Isern.

Sortida:         A les 7h 00′ del matí en el camp de futbol del Terrassa. A les 7h10’ davant del Mercadona de la Rambleta.

Pressupost:   17€  per persona.

Inscripcions: Al telèfon 649 425 011 (vespres) abans del 20 de setembre.

Nota 1:
El desplaçament es farà en un vehicle de 40 o 50 places.

Nota 2:
En el cas d’exhaurir-se’n les places, es donarà per tancada la llista d’inscrits.

Nota 3:
L’organització no es farà responsable dels danys que puguin causar o causar-se els participants durant l’etapa programada del present GR.

Nota 4:
Tots els que estiguin inscrits tenen el deure de fer efectives les despeses de la seva plaça d’autocar.

Nota 5:
El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena de les normes donades pels guies i les que donaran al llarg de l’etapa, a més de les anunciades a l’inici de cada sortida del tram de l’actual GR.