(XIX) COLÒNIA GÜELL (Santa Coloma de Cervelló / Baix Llobregat)

VOCALIA DE CULTURA

Dissabte, 29 de desembre de 2018


Per acomiadar l’any us proposem una interessant sortida per conèixer la Colònia Güell, situada al municipi de Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat).

Colònia Güell. L’any 1890, l’industrial tèxtil Eusebi Güell va decidir traslladar la fàbrica de teixits de cotó «El Vapor Vell» del barri de Sants a la finca agrícola que el seu pare, l’indià Joan Güell, havia adquirit trenta anys abans al terme municipal de Santa Coloma de Cervelló, a la finca anomenada Can Soler de la Torre. Naixia aleshores la Colònia Güell.

Amb el decurs del temps, la colònia s’ha adaptat a una nova època i a un nou model social que res té a veure amb l’antiga estructura de colònia industrial. Tanmateix, ha conservat un paisatge arquitectònic que ens evoca vivament un temps passat.

Aquesta atmosfera del segle XIX que encara és present en els seus carrers és el que la fan tan especial. A la Colònia Güell s’hi conserva un important patrimoni històric i artístic. Està formada per l’antiga fàbrica tèxtil, actualment reconvertida en recinte industrial, pels habitatges dels obrers, que són ara el nucli urbà, i per un conjunt d’edificis representatius de l’arquitectura modernista de finals del segle XIX, que fan que sigui la colònia industrial més gran d’estil modernista de Catalunya.

Aquesta visita ens portarà per un recorregut essencial on podrem descobrir el tresor més ben guardat de Gaudí: la Cripta, és l’església de les columnes tortes. Coneixerem el laboratori on Antoni Gaudí va experimentar les innovacions que després va aplicar a la Sagrada Família.

La Colònia Güell ha estat declarada Bé d’Interès Cultural – Conjunt Històric, i la Cripta Gaudí, obra cabdal del modernisme català, ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (2005).

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: estació d’autobusos, a les 8.00. 
* Tornada: a dinar a casa.

* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: 12 € aprox. (inclou desplaçaments d’anada i tornada, entrada a la Colònia Güell i llibret)
* Cal portar l’esmorzar.

* Els desplaçaments d’anada i tornada es faran en cotxes particulars.      

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 28 de desembre.
* Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).