(XVIII) CASTELL DE ERAMPRUNYÀ (Baix Llobregat)

VOCALIA DE CULTURA

Diumenge, 10 de juny de 2018

En aquesta ocasió us plantegem una excursió per conèixer el castell d’Eramprunyà. Situat en un enclavament privilegiat del Parc del Garraf de gran riquesa geològica i botànica. Té els orígens en època medieval i una història de més de mil anys.

Està situat estratègicament a l’extrem nord occidental del municipi de Gavà, dins el Parc Natural del Garraf i en una penya de 438 metres d’altitud, damunt del santuari de la Mare de Déu de Bruguers. Des del seu emplaçament es domina el litoral mediterrani del Baix Llobregat i la rodalia dels massís del Garraf.

Consta de dos recintes, el sobirà i el jussà, separats per un vall i comunicats per una passarel·la de fusta que substitueix un antic pontarró de pedra que existia a inicis del segle XX. El primer recinte està protegit per llenços de muralla i havia estat dedicat a residència dels seus estadants. Les restes de dependències que hi ha presenten la distribució convencional que es dóna en altres castells, al voltant d’un pati. S’hi conserven parts d’una gran estança amb arcades de mig punt, d’una altra sala, de dues cambres i d’una cisterna. El recinte jussà, situat a ponent del primer, allotja la capella castral romànica, dedicada a Sant Miquel, amb el seu cementiri, format per una sèrie de sepultures antropomorfes, i una cisterna.

L’Ajuntament de Gavà, actual propietari del castell, amb el suport de la Diputació de Barcelona, està impulsant un projecte integral per a la seva consolidació i difusió. Arran d’aquest fet s’ha regulat l’accés a través d’un servei de visites guiades per voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà.

Itinerari previst: Ermita romànica de la Mare de Déu de Bruguers, Creu de Terme, emplaçament de l’antiga ermita de Bruguers, i castell d’Eramprunyà. Retorn desfent el camí. 2 km (anada i tornada). Dificultat baixa (corriol de muntanya).

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: estació d’autobusos, a les 7:00 del matí.

* Tornada: a darrera de la tarda.

* Vocals: Lluïsa Blanch i Francesc J. Suárez.

* Pressupost: cost de l’autocar socis 17 € / no socis 20 € (inclou desplaçaments + entrades i llibretó).

* Cal portar l’esmorzar i dinar de campanya.

* El desplaçament d’anada i de tornada es farà en autocar de 30 places.

* Data límit per fer les inscripcions: dimecres 6 de juny.

* Inscripcions i més informació: al telèfon 609.403.750. (Només us podem atendre de 18 a 20 hores).