3a etapa. Santa Coloma de Gramenet – Sant Andreu del Palomar – Barcelona (Portal de la Pau) (11,2 km)

VOCALIA DE HISTÒRIA

EL CAMÍ DE SANT JAUME DEL RIPOLLÈS -tram de Granollers a Barcelona-

El Camí de Sant Jaume del Ripollès és una ruta de pelegrinatge que entra a Catalunya pel Coll d’Ares (Ripollès) procedent de Perpinyà i del Rosselló i després de passar per Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Vic, Aiguafreda, Granollers, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac i arriba a Barcelona en 12 etapes. Tenim previst recórrer les tres darreres etapes, des de Granollers i la Ciutat Comtal.

  1. Granollers – Montmeló – Mollet del Vallès (15,4 km)
  1. Mollet del Vallès – la Llagosta – Montcada i Reixac – Santa Coloma de Gramenet (15,6 km)
  1. Santa Coloma de Gramenet – Sant Andreu del Palomar – Barcelona (Portal de la Pau) (11,2 km)

Aquest antic camí -de tradició romana-, que anava de Barcelona a la terra dels francs, ha estat conegut amb diverses denominacions al llarg de la història: – strada franciska (965, Osona) – strada francescha (980, Osona) – strada francisca (982, Osona), via francisca (996, Sant Andreu de Palomar, Barcelonès) – estrada publica per la qual es va a Roma des d’Hispania (1048, Sant Pere de Reixac, Vallès Occ.) – stratam publicam que dicitur franzescha (1154, Reixac, Vallès Occidental) – strata francisca (1159, Vallès Oriental). Posteriorment, evoluciona el nom i es coneix com Camí Ral de Barcelona a Vic i Ripoll, etc.

És una de les tretze rutes jacobees que les associacions dels Amics del Camí de Sant Jaume de Catalunya, estan treballant en la seva recuperació, senyalització i difusió.

Calendari previst

Diumenge, 7 d’abril. 3a etapa. Santa Coloma de Gramenet – Sant Andreu del Palomar – Barcelona (Portal de la Pau) (11,2 km)

 

Diumenge, 7 d’abril de 2024

3a etapa. Santa Coloma de Gramenet – Sant Andreu del Palomar – Barcelona (Portal de la Pau) (11,2 km)

Itinerari previst: Santa Coloma de Gramenet (Església Major, passeig del Mossèn Jaume Gordi, carrer de Josep Banús, plaça de la Vila, passeig de Llorenç Serra, riu Besòs, Barcelona (passeig de Santa Coloma, carrer Gran de Sant Andreu, carrer de Santa Marta, Parròquia de Sant Andreu del Palomar, carrer de l’Ajuntament, carrer Gran de Sant Andreu, carrer Gran de la Sagrera, Parc de la Pegaso, carrer del Clot, la Torre del Fang, la Farinera del Clot, Torre Glòries, els Encants Vells, carrer dels Encants Vells, carrer de Ribes, Teatre Nacional de Catalunya, Arc de Triomf, carrer del Portal Nou, plaça de Sant Agustí Vell, carrer dels Carders, capella de la Mare de Déu de la Guia, plaça de la Llana, carrer de la Bòria, plaça de l’Àngel, Baixada de la Llibreteria, plaça de Sant Jaume, carrer Ferran, església de Sant Jaume i la Rambla -Centro Galego de Barcelona-). Uns 11,2 km aprox.

TRACK: 3a etapa. Santa Coloma de Gramenet – Sant Andreu del Palomar – Barcelona (Portal de la Pau) (11,2 km)

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/cami-de-sant-jaume-del-ripolles-12-santa-coloma-de-gramenet-sant-andreu-del-palomar-barcelona-porta-159071377

* Activitat organitzada conjuntament entre la Vocalia de Història d’Excursionistes.cat i Amics del Camí de Sant Jaume de Terrassa.

* Lloc i hora de sortida de Terrassa: Estació RENFE a 2/4 de 8, on agafarem el tren amb sortida prevista a les 7:45 i arribada a l’estació de RENFE de la Sagrera (Barcelona) a les 8:22. Després Metro Línia 9N fins a l’estació Església Major.

* Lloc i hora de sortida de Santa Coloma de Gramenet: Església Major, a les 9 del matí -ja esmorzats-. Prop de l’estació de Metro Església Major (línia 9N), situada al carrer de Mossèn Camil Rossell.

* Dinarem a Barcelona.

* Retorn a Terrassa a mitja tarda.

* Vocals: Núria Blanch, Ramon Aranda, Antonio Moral, Lluïsa Blanch i Francesc Suárez.

* Els desplaçaments d’anada i tornada es faran en tren i metro.

* Pressupost orientatiu: bitllet senzill RENFE (anada i tornada) uns 10 €. Consulteu el bitllet recurrent + 1 bitllet de Metro.

NOTES DELS ORGANITZADORS

* Data límit per fer les inscripcions: dijous 4 d’abril.

* Inscripcions i més informació: al grup de WhatsApp específic o al telèfon 609 40 37 50 (de 18 a 20 hores).

* Tancarem les inscripcions en cas d’arribar a 40 persones inscrites.

* Cada participant s’haurà d’emportar l’esmorzar i beguda.

CREDENCIAL: Es facilitarà credencial a tots/es els/les pelegrins/es per posar els segells acreditatius de pas. Cost: 2 €.

OBSERVACIONS:

* Els organitzadors no es fan responsables dels danys que puguin causar o causar-se els participants derivats d’imprudències o negligències d’aquests.

* El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena d’aquestes normes.