Riu Gaià de punta a punta

Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES

Dissabte 13 de maig de 2023

Excursió diürna i de tot el dia amb bicicleta de muntanya, organitzada pel Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES des d’Excursionistes.cat.

L’itinerari previst comença a Sant Guim de Freixenet. Des d’aquí, per carretera, anirem cap a Montmaneu i la Panadella, per seguir fins a Santa Coloma de Queralt, on trobem la font que dóna origen oficial al riu Gaià. Comencem a resseguir el curs del riu el més a prop que puguem per camins, pistes i alguna carretera local. Passarem pel llogarret de Sant Gallard i el castell de Pontils. Guanyarem alçada fins a Santa Perpètua de Gaià, un emplaçament fortificat amb unes magnífiques vistes a la vall del Gaià. Seguirem vers Querol i el Pont d’Armentera per, seguidament, continuar per pistes i camins més planers, cap a Santes Creus, Aiguamúrcia i Vila-Rodona. Continuarem riu avall i veurem, a la llunyania, l’església de Montferri, alguns boscos de ribera i ens dirigirem a la presa del Gaià, gairebé tocant a el Catllar. Ja només ens quedarà encarar la part final del riu, que ens conduirà cap a la Riera de Gaià, els territoris controlats pel castell de Ferran i l’espai natural de la desembocadura del riu Gaià, a la platja de Tamarit, al límit municipal entre Tarragona i Altafulla. Acabarem a l’estació d’Altafulla, on agafarem el tren de tornada.

Uns 85 km amb un desnivell ascendent poc significatiu per la llargada de la ruta. En resseguir el riu aigües avall, el perfil de la ruta és majoritàriament descendent, tot i que això no ens estalviarà algunes pujades fruit de la pròpia orografia del territori. Tingueu en compte que és una ruta llarga, però es pot fer amb bicicleta elèctrica (amb bateries ben carregades) i aquells que estigueu acostumats a fer rutes una mica més llargues de l’habitual.

Us farem arribar el track de la sortida, a través del grup de WhatsApp.

*  Lloc i hora de sortida: a l’estació de la RENFE de Terrassa a les 08.30h. El tren surt a les 08.43 hores (destinació Lleida). Arribarem a Sant Guim a les 10:10 hores. Farem el cafè i començarem a pedalar. En aquesta ocasió, en tractar-se d’una ruta lineal, no hi ha opció de desplaçar-se en cotxe perquè el punt de sortida i arribada estan molt allunyats entre si i no estan connectats per cap transport públic.

* Tornada: en tren des de l’estació d’Altafulla-Tamarit. Compteu que serà cap al vespre.

* Material necessari: bicicleta, casc, esmorzar i alguna cosa per picar. MOLT IMPORTANT: també cal que porteu el dinar, ja que són molts km de ruta i hem de ser àgils. De totes maneres, com sempre fem, procurarem parar en un lloc adequat per acompanyar el dinar amb una beguda.

* Vocals: Xavi Oller i Xavier Garriga.

* Pressupost: bitllets de tren d’anada i tornada. Vàlid l’abonament recurrent regional si el teniu.

* És obligatori fer la inscripció (fins el 11 de maig) mitjançant el correu electrònic cub.sensepresses@gmail.com. Podem limitar el nombre de participants. Els menors han de anar acompanyats de una persona adulta.

Ni els organitzadors, ni l’entitat NO es fan responsables dels accidents o danys que puguin rebre o produir els participants, si bé vetllaran per tal d’evitar-los.

Aquesta excursió NO és cap prova competitiva. La intenció és una pedalada per recórrer els territoris regats pel riu Gaià.